Nasjonalt traume

Fritt Ord-direktør ber om gransking av politiet i Nygaard-saken

Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås sier til NRK at han mener Nygaard-saken er den største politiskandalen i norsk historie. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås sier til NRK at han mener Nygaard-saken er den største politiskandalen i norsk historie. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Knut Olav Åmås vil at en granskingskommisjon skal vurdere politiets innsats etter drapsforsøket på forlagsdirektør William Nygaard i 1993.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er I oktober 1993 ble forlagsdirektør William Nygaard i Aschehoug skutt og forsøkt drept utenfor huset sitt i Oslo. Saken er ikke oppklart.

Åmås sier til NRK at han mener Nygaard-saken er den største politiskandalen i norsk historie.

– Det skar seg fra starten av fordi politiet ikke så den åpenbare koblingen mellom attentatet på William Nygaard, utgivelsen av Salman Rushdies bok og fatwaen som regimet i Iran hadde avsagt mot alle som var involvert i utgivelsen av boken, mener Åmås.

Få år før drapsforsøket på William Nygaard hadde Aschehoug gitt ut boken «Sataniske vers» av Salman Rushdie. Boken var kontroversiell, og det iranske regimet hadde avsagt en dødsdom over alle som var involvert i publiseringen av boken.

I oktober 1993 ble forlagsdirektør William Nygaard i Aschehoug skutt og forsøkt drept utenfor huset sitt i Oslo. Saken er ikke oppklart. (Foto: Ørn E. Borgen/NTB.)

Nasjonalt traume

Åmås mener saken har blitt et nasjonalt traume, og at det er på tide at vi får en grundig gjennomgang av innsatsen til politiet gjennom disse 28 årene.

Annonse

– Jeg mener regjeringen må sette ned en uavhengig granskingskommisjon for å gå gjennom alt som har skjedd i etterforskningen i Nygaard-saken, både i Oslo-politiet og i Kripos. Et alternativ er at Stortinget ber om en omfattende utredning av saken.

NRK har vært i kontakt med politiet i Oslo og Kripos for en kommentar, men de ønsker ikke å si noe om saken nå.

Her er Salman Rushdie (t.v.) og William Nygaard fotografert sammen på Aschehougs hagefest i 1992. Året etter ble Nygaard forsøkt drept utenfor sitt eget hjem. Forfatteren Salman Rushdie er mest kjent for kontroversene rundt romanen «Sataniske vers», som ble utgitt i 1988. (Foto: Morten Holm/NTB.)

Dusør

I 2010 ble det utlovt en dusør på to millioner kroner til den eller de som hadde informasjon som kunne føre til en oppklaring av Nygaard-saken.

I oktober 1993 ble forlagsdirektør William Nygaard i Aschehoug skutt og forsøkt drept utenfor huset sitt i Oslo. Saken ikke oppklart, men i 2018 ble en libanesisk statsborger og en tidligere diplomat ved den iranske ambassaden i Oslo, siktet for drapsforsøk eller medvirkning til drapsforsøk.

For ordens skyld: Subjekt mottar prosjektstøtte fra stiftelsen Fritt ord.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar