Subjekt spør

– Politikere må få mer hår på brystet og stille estetiske krav til utbyggerne

Saher Sourouri, Kai Reaver, Kine Angelo og Trond Åm møttes til debatt om hvordan kan vi bygge vakrere. (Foto: Berit Roald/NTB. Illustrasjon: Bleed.)
Saher Sourouri, Kai Reaver, Kine Angelo og Trond Åm møttes til debatt om hvordan kan vi bygge vakrere. (Foto: Berit Roald/NTB. Illustrasjon: Bleed.)
Det mener Saher Sourouri. Forrige uke møtte han Kai Reaver, Kine Angelo og Trond Åm til debatt om arkitektur.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Subjekt spør: Hvordan kan vi bygge vakrere?

Denne høsten arrangerer Subjekt tre debatter som tar for seg de viktigste sakene fra kulturåret 2021. Første debatt gikk av stabelen torsdag 11. november på Litteraturhuset i Trondheim og Subjekt spurte: Hvordan kan vi bygge vakrere?

Moderator Una Mathiesen Gjerde (t.v.) spurte om hva som er vakkert arkitektur. Debattantene Saher Sourouri, Kai Reaver, Kine Angelo og Trond Åm var uenige. (Foto: Eli Kristin Gjerde.)

Bygger vi stygt i dag?

Arkitekturopprøret Norge nådde denne våren forsiden av flere norske aviser med sin kritikk av det de betegner som modernistisk arkitektur. De omtaler dagens byggeskikk som stygg, uhyggelig og ødeleggende for norske byrom. De mener vi må se bakover og hente tilbake eldre stiler, som nyklassisismen.

Opprøret har fått støtte fra mange, og det kan se ut til at det råder en viss enighet om at det vi bygger i dag rett og slett ikke er bra nok. Men hvem sin feil er det? Og, hva kan vi gjøre med det? Er rette vei framover å hente tilbake tidligere stiler, eller kan vi skape en ny, men hyggelig arkitektur? Stemmer det virkelig at alt som bygges i dag er dårlig?

Subjekt spør: Hvordan kan vi bygge vakrere?

Annonse

Til å svare har vi invitert Saher Sourouri fra Arkitekturopprøret, arkitekt og stipendiat ved Arkitekthøyskolen i Oslo, Kai Reaver, førsteamanuensis ved NTNU, Kine Angelo, og lokalpolitiker og byromsentusiast Trond Åm.

Debatten modereres av Subjekts kunstredaktør, Una Mathiesen Gjerde.

Der du hører på podkast

Subjekt spør er ute på de fleste plattformer hvor man kan høre på podkaster. Abonner gjerne på kanalen vår på din favorittplattform – for eksempel på Spotify eller podkaster fra Apple.

Har du tilbakemeldinger på podkasten, så vil vi gjerne høre fra deg.

Debatt om figurative maleriet og ytringsvern

Andre debatt går av stabelen onsdag 17. november på Vega scene i Oslo. Der spør vi: Blir det figurative maleriet diskriminert?

Kunstner og stipendiat ved Kunsthøgskolen i Oslo Shwan Dler Qaradaki, kitschmaler og Nerdrum-elev William Heimdal, kunstner Lena Trydal og daglig leder ved Landsforeningen norske malere, Randi Thommessen stiller opp til debatten.

Tredje, og siste, debatt er onsdag 1. desember på Litteraturhuset i Bergen. Der spør vi: Trenger kunstnere et eget ytringsvern?

Professor Tore Slaatta, forbundsleder i Norske dansekunstnere, Kristine Karåla Øren, danser Cecilie Lindeman Steen og Aftenpostens kommentator, Frank Rossavik stiller opp til debatten.

Debattene er støttet av Stiftelsen Fritt ord.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar