Subjekt spør

Blir det figurative maleriet diskriminert?

Shwan Dler Qaradaki, William Heimdal, Lena Trydal og Randi Thommessen møtes til debatt for å diskutere det figurative maleriets status.
Shwan Dler Qaradaki, William Heimdal, Lena Trydal og Randi Thommessen møtes til debatt for å diskutere det figurative maleriets status.
Odd Nerdrum og hans elever hevder at det figurative maleriet aktivt forfordeles av samtidskunstscenen og at denne er korrupt. Subjekt tar debatten.
Sjanger Dette er en pressemelding. En pressemelding er en tekst som sendes til media for å spre informasjon med nyhetsverdi. Subjekts pressemeldinger har til hensikt å kommunisere Subjekts egne virksomhet.
Saken er Subjekt arrangerer debatten «Blir det figurative maleriet diskriminert?» på Vega scene 17. november fra kl. 19:30 til 21:00.

Denne høsten arrangerer Subjekt tre debatter som tar for seg de viktigste sakene fra kulturåret 2021. Andre debatt går av stabelen onsdag 17. november på Vega scene i Oslo og spør: Blir det figurative maleriet diskriminert?

Hold deg oppdatert i vårt Facebook-arrangement.

Blir figurative malere forfordelt?

Da Odd Nerdrum ble refusert av Høstutstillingens kunstnerjury, fikk det kitsch-Norge til å se rødt. De hevder seg diskriminert av visningsrommene, stipendkomitéene, museene og resten av samtidskunstscenen. Hva er egentlig status for det figurative maleriet i dag? Stemmer det at kunstscenen aktivt forfordeler figurative malere? Og burde figurative malere kvoteres inn i juryer og stipendkomiteer?

Subjekt spør: Blir det figurative maleriet diskriminert?

Annonse

Til å svare har vi invitert kunstner og stipendiat ved Kunsthøgskolen i Oslo Shwan Dler Qaradaki, kitschmaler og Nerdrum-elev William Heimdal, kunstner Lena Trydal og daglig leder ved Landsforeningen norske malere, Randi Thommessen.

Debatten modereres av Subjekts kunstredaktør, Una Mathiesen Gjerde.

Om paneldeltakerne

Shwan Dler Qaradaki er en kurdisk kunstner og doktorgradsstipendiat ved Kunsthøgskolen i Oslo som kom til Norge som flyktning i 2000. Siden den gang har han etablert seg som en sentral aktør på den norske kunstscenen og hatt flere soloutstillinger i inn- og utland, blant annet på Kunstplass, Kunstnernes hus, Kunsthallen i Luleå, Kunstnerforbundet og LNM. Han har vært representert på Høstutstillingen ved to anledninger, sist i 2020, hvor han også ble tildelt Kistefos kunstpris. Qaradaki mottatt en rekke priser og stipender nasjonalt og internasjonalt for sitt arbeid.

William Heimdal er en kotschmaler som virker i Stavern. Han er elev av Odd Nerdrum og medlem av Memorosagruppen, sammen med blant andre Øde Nerdrum. I tråd med den nerdrumske tradisjonen maler Heimdal klassisk, figurativt med naturpalett. Han har ved flere anledninger gått til angrep på det ham omtaler som en «korrupt kunstelite», som han mener aktivt forfordeler figurative malere. Heimdal hadde sin første soloutstilling på Galleri mini i Oslo i 2017, og har siden det stilt ut i en rekke gruppeutstillinger med andre Kitschmalere og Memorosagruppen.

Lena Trydal er en kunstner med virke i Oslo. Hun arbeider med figurativt maleri med rot i aktuelle sosiokulturelle tendenser i samtiden. Trydal beskriver sine arbeider som pop, camp, satire og (sur)realisme. Hun debuterte i 2015 under utstillingen «Juvenarte» på Galleri TM51 i Oslo, og har siden det deltatt i en rekke gruppeutstillinger på blant annet Arteriet og Agder kunstsenter. Hun er for øyeblikket representert på Statens efterårsudstilling på kunsthallen Den frie i København, som er danskenes svar på Høstutstillingen, og er en av kunstnerne som skal delta i Nasjonalmuseets åpningsutstilling «Jeg kaller det kunst» i 2022.

Randi Thommessen er kurator og daglig leder for Landsforeningen norskemalere (LNM), interesseorganisasjonen til norske maleres visningsrom i Oslo. I kraft av sin stilling er Thommessen en av Norges fremste eksperter på norsk samtidsmaleri, og har reell innflytelse på hva som stilles ut i Norges mest etablerte visningsrom for maleri. Thommessen er tidligere kurator ved Trondheim kunstmuseum, og var også med på å starte opp og drifte visningsrommet Lautom Contemporary i Oslo. Hun har en utdanning fra kuratorstudiet ved den tidligere Kunsthøgskolen i Bergen, nå KMD under Universitet i Bergen, og billedkunstutdanning fra Central St. Martins i London.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar