Kulturarbeidere er arbeidsfolk

Venstresiden har ikke forlatt arbeiderklassen

Odin Adelsten Aunan Bohmann er statssekretær i Kulturdepartementet for Arbeiderpartiet. (Foto: Ilya Hendel.)
Odin Adelsten Aunan Bohmann er statssekretær i Kulturdepartementet for Arbeiderpartiet. (Foto: Ilya Hendel.)
Små forskjeller. Sterkere fellesskap. Solidaritet på tvers av økonomi. Arbeidersklassens verdier er viktigere enn noen gang, skriver statssekretær Odin A. Bohmann.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Forskningsformidler Andreas Hardhaug Olsen skrev tidligere denne måneden at venstresiden forlot arbeiderklassen til fordel for abstrakte idealer. Statssekretær Odin Bohmann (AP) er uenig.

12. november skriver Andreas Hardhaug Olsen en kronikk i Subjekt der han ønsker å forklare hvorfor og hvordan venstresiden har forlatt arbeiderklassen.

Sjelden har jeg vært mer uenig.

Dagens forskjeller bekrefter behovet for et sterkt arbeiderparti, nettopp for å slå ring om arbeiderklassens rettigheter.

Arbeiderpartiets både historiske og nåtidige hovedmål er arbeid til alle. Det er ikke et utdatert standpunkt når man tar inn over seg dagen i dag.

Annonse

Hovedmålet om arbeid til alle er Arbeiderpartiets mantra, fordi veien til frihet henger tett sammen med arbeid.

Det handler om at du får mestring for å forsørge, men også rett og mulighet til å ta del i boligmarked. Det handler om opplevelsen av å ha kolleger og et sosialt fellesskap, og evnen til å skape verdier – som vi i fellesskap skal dele.

Inntektsforskjellene i Norge har økt, og dermed også økende sosiale helseforskjeller. Dette er beviselig blant annet på grunn av en usosial skattepolitikk.

Vi må forstå at økte forskjeller er den største trussel mot tillit og fellesskap. Det er grundig dokumentert at samfunn med små forskjeller skaper flere verdier.

Kulturarbeidere er arbeidsfolk

Vi må se folk i øynene, og vite at deres liv kunne vært vårt liv, at det er tilfeldigheter hvor vi ble født, hvor god helse vi har – eller hvem som trenger fellesskapets solidaritet neste gang.

Norges vei fra fattig samfunn til et rikt land handler aller mest om et sterkt fellesskap og om å få til noe sammen. Da er det avgjørende at milliarder i skattekutt nå veksles inn i blant annet dobling av fagforeningsfradrag, rimeligere løsning for pendlere, lavere inntektsskatt for lavest inntekter, billigere barnehage og mer penger til kommunene. I sum fellesskapsløsninger.

Når man ser kulturen og kulturfolk i dette perspektivet – så er kamp nummer en at man må slutte å snakke om kulturarbeidere som en hobby som man er heldig å få drive med.

Kulturarbeidere er arbeidsfolk, og skal naturligvis behandles også som det. Da dreier det seg ikke bare om den eller de som er heldig å få søkelys i en utstilling eller konsert, men hele kjeden av personer som gjør at det er mulig. Dette er ikke folk som «lever av hobbyen sin», dette er arbeidsfolk som henter i barnehage, og har de samme regninger som deg og meg. De skal være trygge på at vi nå har en regjering som gjør en innsats for å forsterke deres rettigheter.

Derfor var noe av det aller første som ble igangsatt av regjeringen Støre, med kulturminister Trettebergstuen i spissen, et løft for økonomien til kulturfolk. Det ble lagt inn 100 flere arbeidsstipender i AP og SP sitt forslag til budsjett, og vi er i gang med å forsterke de sosiale rettighetene for frilansere.

Små forskjeller og sterke fellesskap

Solidaritet på tvers av generasjoner og økonomi. Ta arbeidsfolk på alvor. Små forskjeller og sterkere fellesskap. Dette er det Norge jeg vil at mine barn skal vokse opp i, og det partiet jeg fortsatt vil være en del av.

Arbeiderpartiets løsninger trengs mer enn noen gang.

Odin Adelsten Aunan Bohmann er statssekretær i Kulturdepartementet fra Arbeiderpartiet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar