Ny tysk regjeringsplattform klar

Cannabis skal inn, kull skal ut

Finansminister Olaf Scholz (t.h.) blir trolig Tysklands neste statsminister etter at de tre «trafikklyspartiene» er enige om en ny regjeringsavtale. Her overrekker han blomster til avtroppende statsminister Angela Merkel etter hennes siste regjeringsmøte. (Foto: Markus Schreiber/AP/NTB.)
Finansminister Olaf Scholz (t.h.) blir trolig Tysklands neste statsminister etter at de tre «trafikklyspartiene» er enige om en ny regjeringsavtale. Her overrekker han blomster til avtroppende statsminister Angela Merkel etter hennes siste regjeringsmøte. (Foto: Markus Schreiber/AP/NTB.)
Sosialdemokratene, De grønne og Fridemokratene er enige om en ny regjering i Tyskland. Blant annet så planlegger de å legalisere kjøp av cannabis til eget bruk.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Tyskland legaliserer cannabis.

Finansminister Olaf Scholz blir Tysklands nye statsminister og erstatter Angela Merkel. Regjeringen kalles en «trafikklyskoalisjon» ettersom de tre partiene har fargene rød, gul og grønn.

Selv om valget var i september, gikk avtalen uventet raskt å forhandle fram, sett i lys av de store politiske forskjellene mellom partiene. Lettelsen er dermed stor både blant Tysklands internasjonale partnere og tyskere som bekymret seg for den fjerde koronabølgen. Scholz og resten av regjeringen skal sette ned et kriseteam for å bekjempe viruset.

Den påtroppende statsministeren forventer at de tre partienes medlemmer skal gi sin velsignelse til avtalen i løpet av de neste ti dagene. Han planlegger å overta omkring 6. desember.

Kullet skal bort

Den nye avtalen inneholder blant annet et mål om å avslutte bruken av kull som energikilde innen 2030, framfor 2038 som var planen tidligere. Utbyggingen av fornybare energikilder skal også utvides kraftig,

Annonse

I tillegg går partiene inn for å legalisere cannabis i regulerte former. Partiene mener at man dermed kan kontrollere kvaliteten på stoffene, og sikre at mindreårige beskyttes fra stoffet, opplyser de videre.

– Vi vil innføre en kontrollert distribusjon av cannabis til voksne for eget bruk i lisensierte butikker, heter det i plattformen.

Helsearbeiderne skal få en stor bonus for sin innsats under koronapandemien, som den nye tyske regjeringen skal bruke om lag 10 milliarder kroner på.

Gjeldsbrems

Til gjengjeld skal landet gjeninnføre den såkalte gjeldsbremsen, som begrenser underskuddet på statsbudsjettet i Tyskland til maks 0,35 prosent av BNP. Det er en stor seier for de markedsliberale Fridemokratene. De har kjempet hardt imot skatteøkninger og underskuddsbudsjettering.

Nyhetsbyrået DPA rapporterer også at koalisjonen vil åpne for å legalisere bevæpnede droner i det tyske forsvaret, for å beskytte soldater på utenlandsoppdrag.

Avtalen, som har fått navnet «Våg å gjøre mer fremskritt,» ble lekket til flere medier like før den formelle presentasjonen tirsdag ettermiddag.

Grønn utenriksminister

Sosialdemokratene (SPD) har fått store departementer som innenriksdepartementet, arbeids- og sosialdepartementet og helsedepartementet. De får også styre forsvarspolitikken, boligpolitikken og økonomisk samarbeid og utvikling.

De grønne tar blant annet utenriksministerposten og et nytt økonomi- og klimadepartement. Dessuten skal de styre familiedepartementet, miljødepartementet og landbruksdepartementet.

Fridemokratene (FDP) får finansministerposten, samt justisdepartementet, transport- og digitaliseringsdepartementet og utdannings- og forskningsdepartementet.

Angela Merkels kristendemokrater (CDU/CSU) har sittet ved makten i Tyskland i 16 år, og i tolv av dem styrte de i en såkalt storkoalisjon med SPD. Sist SPD satt med statsministerposten var i 1998-2005, da i koalisjon med De grønne.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar