Glattcelle i nesten 30 timer

NRK-journalister løslatt etter å ha vært arrestert i Qatar

– Vi er først og fremst veldig glade og lettet over at begge er i god behold og på vei hjem, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. (Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB.)
– Vi er først og fremst veldig glade og lettet over at begge er i god behold og på vei hjem, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen. (Arkivfoto: Terje Pedersen / NTB.)
NRK-journalistene Halvor Ekeland og Lokman Ghorbani ble pågrepet på jobbreise i VM-vertslandet Qatar. Helt uakseptabelt, sier fotballpresidenten.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er NRK-journalister løslatt etter å ha vært arrestert i Qatar.

Ifølge NRK var de to i landet på reportasjereise i forkant av neste års fotball-VM.

– Vi er først og fremst veldig glade og lettet over at begge er i god behold og på vei hjem. Jeg snakket med dem i dag tidlig. Da var de preget av hva de hadde vært gjennom, men fikk seg etter hvert både mat og litt søvn, sier kringkastingssjef Thor Gjermund Eriksen.

– Vi har gjort alt vi kunne for å få Ghorbani og Ekeland løslatt og bringe dem trygt tilbake til Norge, fortsetter han.

Glattcelle i nesten 30 timer

VG skriver at NRK har fått bekreftet at de to var om bord på et fly fra Qatar Airways som lettet fra Doha klokken 23.35 norsk tid tirsdag.

Annonse

Ifølge avisa tilbrakte journalistene nesten 30 timer på glattcelle, og de er fratatt mobiler, PC-er og kamerautstyr.

De to ankom Qatar søndag 14. november, og dagen etter hadde de en avtale med regimekritikeren Abdullah Ibhais. Han ble imidlertid arrestert av politiet bare timer før intervjuavtalen, skriver VG.

Ifølge NRK selv meldte bekymringene for journalistene seg da de ikke kontaktet redaksjonen før avreise, som avtalt. Via kilder fikk kanalen etter hvert vite at de var blitt arrestert.

Utenriksministeren: Viktig at journalister får utøve sitt virke

Utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) opplyser at hun har fått bekreftet at de to er løslatt. Den norske ambassaden i Abu Dhabi har vært i kontakt med qatarske myndigheter om saken, forteller hun.

– Etter det vi forstår er det heller ikke tatt ut tiltale. Vi kan bekrefte at de to statsborgerne jobber for NRK og at de ble pågrepet mens de utøvde sitt oppdrag som journalister, skriver Huitfeldt i en kommentar til NRK.

– Det er viktig at journalister får utøve sitt journalistiske virke uten innblanding fra myndigheter, også i Qatar, sier utenriksministeren til VG.

Fotballpresidenten: Helt uakseptabelt

Fotballpresident Terje Svendsen betegner det som «helt uakseptabelt at qatarske myndigheter arresterer journalister som driver saklig, kritisk journalistikk».

– Vi reagerer meget sterkt på dette og er dypt bekymret for journalisters vilkår i Qatar, sier han til VG.

– Vårt tydelige standpunkt vil varsles til politisk nivå i Fifa og også via Uefa-gruppen som håndterer Qatar-spørsmålene. Enda viktigere er det imidlertid at norske myndigheter engasjerer seg i saken. Qatar er en viktig samarbeidspartner for den norske stat, og en sak hvor qatarske myndigheter arresterer norske journalister, er ikke en utvikling som kan overlates til idretts- eller fotballbevegelsen alene, sier Svendsen.

Presseforbundet: Norge bør protestere

Norske myndigheter og Fotballforbundet bør protestere på det sterkeste mot arrestasjonen, mener generalsekretær Elin Floberghagen i Norsk Presseforbund.

– Dette er helt uakseptabelt og oppsiktsvekkende. Det ser ut som et krystallklart forsøk på å hindre journalistikk og dermed et brudd på pressefriheten, sier hun til VG.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar