– Skinner som en diamant

Bytter ut dronning Elizabeth med Rihanna

Rihanna er blitt én av Barbados' offisielle nasjonalhelter. (Foto: Marcus Ericsson/TT/NTB.)
Rihanna er blitt én av Barbados' offisielle nasjonalhelter. (Foto: Marcus Ericsson/TT/NTB.)
Dronning Elizabeth II ble fjernet som statsoverhode og Rihanna ble offisiell nasjonalhelt. Barbados er verdens nyeste republikk.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Barbados erklærer seg republikk.

Under seremonien ble det britiske kongehusets flagg firet, og generalguvernør Dame Sandra Mason ble tatt i ed som den karibiske øynasjonens første president.

Mason ble valgt som president av parlamentet på Barbados i oktober, og prins Charles var gjest på seremonien i Bridgetown.

Øystaten, som er kjent som et turistparadis med vakre strender, har vært selvstendig siden 1966. Hele tiden har Storbritannias dronning Elizabeth vært statssjef, men for et år siden kunngjorde statsminister Mia Mottley at øya skulle legge sin koloniarv bak seg.

Dronning Elizabeth har sendt Barbados en gratulasjonsmelding der hun uttrykker at øya alltid har hatt en spesiell plass i hennes hjerte, og at hun er svært fornøyd med at de blir innenfor Samveldet av nasjoner.

Annonse

– Idet dere feirer denne store dagen, sender jeg dere og alle barbadere mine varmeste gode ønsker om lykke, fred og velstand i fremtiden, skriver dronningen.

Les også: Kim Kardashian redder verden igjen

– Som en diamant

En annen kvinne med en sentral rolle i Barbados’ historie er popsangeren Rihanna. Hun ble offisielt erklært som nasjonalhelt under seremonien, og fikk æresplass sammen med høytstående politikere og embetsmenn.

– Må du fortsette å skinne som en diamant og bringe ære til landet vårt, sa Mottley til popstjerna.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar