Avkolonisering av Gilgamesh

USA returnerer historisk leirtavle til Irak

Den 3.500 år gamle leirtavla forsvant fra et museum i Irak i 1991, før den dukket opp i USA noen år senere. Nå er den returnert til Irak. (Foto: Khalid Mohammed/AP/NTB.)
Den 3.500 år gamle leirtavla forsvant fra et museum i Irak i 1991, før den dukket opp i USA noen år senere. Nå er den returnert til Irak. (Foto: Khalid Mohammed/AP/NTB.)
En 3.500 år gammel leirtavle som forteller om Gilgamesh-eposet, er returnert fra USA til Irak 30 år etter at den ble stjålet fra et irakisk museum.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er USA returnerer 3.500 år gammel leirtavle til Irak.

Gilgamesh-tavlen er blant verdens eldste bevarte litteraturverk.

Tavlen, som er en del av en serie på tolv, ble funnet i 1853 i ruinene av oldtids-biblioteket til den assyriske kongen Asurbanipal, som levde i nåtidens Irak over 600 år før vår tidsregning.

Den ble imidlertid stjålet fra et irakisk museum under Gulfkrigen for 30 år siden. Etter hvert dukket den opp i USA hvor den har vært utstilt de senere årene på et bibelmuseum i Washington.

Nå er den blant 18.000 historiske gjenstander som Irak har fått tilbake fra flere land, deriblant USA.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar