Vernissageguiden
Trondheim

Dette er de beste utstillingene i Trondheim.

Uke 50, 51 og 52
Elizabeth Ravn er en av de 29 kunstnerne stiller ut i KUKs nye lokaler. (Foto: K-U-K.)

Ung kunst til alle

Subjektprisvinnende Kjøpmannsgata ung kunst (KUK) er et obligatorisk stopp om du befinner deg i Trønderhovedstaden. Den nyåpnede kunsthallen stakk av med prisen i kategorien Årets visningsrom – knappe en måned etter åpning. Nå skal det sies at KUK har vel å merke hatt utstillinger i vel to år, men det er altså først nå de har sprunget ut i full blomst. Og til å kuratere åpningsutstillingen har de invitert ingen ringere enn Trondheims store sønn; nei, vi snakker ikke om Håkon Bleken, men Ingar Dragset.

Sammen med kunstnerkollegaen Michael Elmgreen og tidligere direktør for UKS, Rhea Dall, presenterer Dragset utstillingen «It’s Just a Phase» som beskrives som en gedigen mønstring av samtidskunst fra hele verden. Her møtes publikum av 29 unge, lovende kunstnerskap med svært ulike bakgrunner. Slik har den internasjonale samtidskunstens yngre grade for alvor meldt sin ankomst til Trondheim, vi håper de har kommet for å bli.

Kunsthall Trondheim viser utstillingen «Sex Ecologies». (Foto: Alberta Whittle.)

Sex, kjønn og kunst

I  samarbeid med The Seed Box, viser Kunsthall Trondheim nå en gruppeutstilling som setter kjønn, sex og seksualitet i en økologisk kontekst. «Sex Ecologies» har som konseptuell forutsetning at miljømessig og sosial rettferdighet går hånd i hånd.

Utstillingen presenterer helt nye bestillingsverk av ni kunstnere, laget spesielt for utstillingen. Disse tar for seg alt fra surrogati og graviditet hos menn, til økologisk BDSM til pålemarkene som var blindpassasjerer på Kristoffer Columbus ferd til Amerika. Dette er en utstilling som gaper over mye, hvor man nok både vil finne noe man liker og noe man ikke helt forstår.

Natt på museet

Den trondheimsbaserte kunstnerduoen Hertlig & Andreassen har inntatt Trøndelags største kunstinstitusjon, nemlig Trondheim kunstmuseum. Kunstnerne, som i 2017 mottok Trondheim kommunes kunstnerstipend, har tidligere markert seg med blant annet prosjektet «We’re Here for a Good Time (Not a Long Time)» som ble vist på Trøndelag senter for samtidskunst i 2018, hvor de viste resultatet av en fire år lang undersøkelse av Bilhuset, et bygg som befinner seg i bryggerekken langs Nidelven.

På kunstmuseumet viser de prosjektet «Drawings Belonging to the Heart», hvor de gjør museet om til en sovesal. Her kan publikum booke seg inn til å overnatte på museet. Noen kvelder vil man bli møtt av performative element, mens man andre ganger kun vil høre på det gamle museumsbyggets lyder. Utstillingen kan altså oppleves på to måter; som en tradisjonell utstilling på dagtid med andre besøkende, og alene på natten dersom man velger å booke seg inn for en natt på museet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar