Nedstenging var ulovlig

Kultursektoren jubler for gjenåpning i Belgia

Fra demonstrasjonen i Brussel andre juledag. Tre dager senere besluttet en domstol at nedstengingen av teatrene var uten lovhjemmel. (Foto: Virginia Mayo/AP/NTB.)
Fra demonstrasjonen i Brussel andre juledag. Tre dager senere besluttet en domstol at nedstengingen av teatrene var uten lovhjemmel. (Foto: Virginia Mayo/AP/NTB.)
Kinoer, teatre og konsertlokaler i Belgia kunne igjen åpne dørene onsdag, dagen etter at en domstol fastslo at regjeringens kultur-nedstenging var ulovlig.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Kjennelsen var en seier for belgisk kulturliv, som mente å ha blitt utsatt for urimelige og uproporsjonale regler. For mens teaterforestillinger og konserter måtte avlyses, kunne barer og restauranter fortsatt holde åpent.

I landets teatre var det onsdag stor jubel for gjenåpningen.

– Vi er kjempeglade for at vi sto imot og for at vi til slutt vant det vi satte i gang, sier kinodirektør Peggy Fol ved Cinéma Vendôme i Brussel.

– Vi synes det er forferdelig at de rammet kulturbransjen på den måten, legger hun til.

Annonse

Det var i forrige uke at den belgiske regjeringen uventet besluttet å stenge teatre og andre kulturlokaler for å bremse smittespredningen, som har skutt fart etter at omikronvarianten nådde Europa.

De nye reglene førte til store demonstrasjoner i helgen.

Kjennelsen onsdag gjaldt kun for teatre, men regjeringen bestemte at også kinoer skulle få gjenåpne

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar