Folkehelseinstituttet:

– Må være svært gode grunner for å forskjellsbehandle vaksinerte og uvaksinerte

Assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Knudsen, mener man må ha svært gode grunner for å forskjellsbehandle vaksinerte og uvaksinerte. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)
Assisterende direktør i Folkehelseinstituttet, Gun Peggy Knudsen, mener man må ha svært gode grunner for å forskjellsbehandle vaksinerte og uvaksinerte. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)
Folkehelseinstituttet vurderer nå hvordan et koronapass kan tas i bruk: – Det er vanskelig å se at det kan begrense smittespredning, sier FHI-direktør.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Neste uke tas innføring av koronapass opp til vurdering i Norge. FHI er kritisk.

– Vi jobber nå med å vurdere konkrete forslag om hvordan koronasertifikat kan tas i bruk på arrangementer og serveringssteder. Det er deretter opp til regjeringen å beslutte om og hvordan dette eventuelt skal tas i bruk, sier assisterende direktør Gun Peggy Knudsen i Folkehelseinstituttet (FHI) til NTB.

På torsdagens koronapressekonferanse sa helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) at regjeringen fremdeles vurderer å innføre koronapass, og at saken nå er sendt til fagetatene.

– Vil ikke begrense smitte

Knudsen sier at en innføring av koronasertifikat trolig ikke vil begrense smittespredningen i samfunnet.

– Etter at omikron har blitt dominerende, og vaksinene har mindre effekt på smittespredning med omikron, mener vi at det er vanskelig å se at koronasertifikat kan bidra til å begrense smittespredning. Ett formål med bruk av koronasertifikat kan være å bidra til gjenåpning for vaksinerte og beskytte uvaksinerte mot alvorlig sykdom, men effekten er usikker, sier hun.

Annonse

I sin risikovurdering som ble publisert onsdag denne uken, skrev FHI at de ikke anbefaler bruk av koronapass innenlands.

Gun Peggy Knudsen sier at debatten om innføring av koronasertifikat i stor grad er en verdimessig og politisk vurdering av hvordan man skal vektlegge den enkeltes frihet til å velge sykdomsrisiko for seg selv, opp mot kapasitet i helsetjenesten for befolkningen i sin helhet.

Kulturbransjen krever koronapass

Kulturbransjen er blant dem som har krevd at det innføres koronapass. I VG fredag varslet musikalprodusenten Scenekvelder at de vil arrangere en demonstrasjon foran Stortinget onsdag i neste uke.

I en rekke andre land har koronapass vært innført. Også i Norge har det i lengre tid vært vurdert å ta et slikt pass i bruk.

– Vi ser at det er tatt i bruk i mange andre land. Samtidig ser vi at disse landene har høye smittetall og blir rammet av smittebølger som kan sammenlignes med det vi ser i Norge. Dette ser vi også for land som har sammenlignbar, eller høyere, vaksinasjonsdekning som Norge, sier Gun Peggy Knudsen.

– Må være svært gode grunner

– Hvorfor har dette tatt så lang tid i Norge, sammenlignet med andre land?

– Det er vanskelig å si noe om hva som er grunnen til forskjellen mellom de ulike landene, men i FHI har vi i våre anbefalinger blant annet lagt vekt på utfordringene med å regulere tilgang til aktiviteter på bakgrunn av helseopplysninger. Vi har også hatt en svært godt beskyttet befolkning med høy vaksinasjonsdekning, og inntil ny variant kom, bidro dette i stor grad til å redusere smittespredning.

– I tillegg er vi generelt opptatt av å bevare tillit i befolkningen, at vaksinasjon er frivillig, og det må være svært gode grunner for å differensiere tiltak mellom vaksinerte og uvaksinerte, sier Knudsen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar