Bransjen og opposisjonen raser

– Fordummende fra Trettebergstuen

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) ønsker å øke publikumsgrensen på kulturarrangementer. (Foto: Terje Bendiksby/NTB.)
Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) ønsker å øke publikumsgrensen på kulturarrangementer. (Foto: Terje Bendiksby/NTB.)
At det må en ny vurdering til for å kunne åpne for flere enn 200 publikummere, er fordummende, mener Høyre. Også kulturlivet krever at det åpnes for flere.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kulturbransjen og opposisjonen er stadig mer kritisk til kulturministerens og regjeringens begrensninger på kulturlivet.

Til uka kan en mer fleksibel løsning for å øke publikumsgrensen på arrangementer være på plass, håper kulturministrer Anette Trettebergstuen (Ap).

– Det er mange små og store festivaler utover vinteren vi håper at kan få flere gjester, sier hun til NRK søndag.

Torsdag oppjusterte regjeringen antallsbegrensningen fra 50 til 200, men det er ikke godt nok, mener flere i kulturlivet. Samtidig varslet Trettebergstuen at hun har bedt helsemyndighetene vurdere muligheten av andre løsninger.

– Vi må ha en smidigere løsning hvor man ser an antall folk opp mot antall kvadratmeter og innganger, slik at flest mulig kan gå på forskjellige arrangementer, sier Trettebergstuen.

Annonse

Skarpe reaksjoner

De nye tiltakene gjelder inntil videre i fire uker. Men kulturministeren håper å komme med nye antallsbegrensninger lenge før det.

– Forhåpentligvis innen en ukes tid. Det er mange små og store festivaler utover vinteren vi håper at kan få flere gjester, sier hun.

Flere i kulturbransjen har reagert skarpt på antallsbegrensningene. Fredag la organisasjonen Scenekvelder fram tall som antyder at det har vært lite, om noen, videresmitte fra større kulturarrangementer.

Søndag kom også Høyres kulturpolitiske talsperson Tage Pettersen på banen.

– Fordummende

Han viser til at Solberg-regjeringen både åpnet for koronasertifikat for å komme inn på store arrangementer og i perioder åpnet for både prosentvis kapasitet og kohorter på 200 publikummere samtidig.

– Derfor blir det bare fordummende når Trettebergstuen sier at alt må utredes på nytt for å slippe inn flere enn 200, sier han.

En løsning må på plass så fort som overhodet mulig, krever Pettersen.

– Videre må regjeringen legge fram en vurdering av koronasertifikat som mange av partiene på Stortinget har etterspurt siden tidlig i desember, sier han.

– Komisk

Leder Rasmus Sandnes for Euforum Holding, som eier Telenor Arena, mener antallsbegrensningen er komisk. Telenor Arena har med sine 10.000 kvadratmeter en kapasitet på 25.000 publikummere.

– Det virker som de bare har tatt et tall, sier han til Dagbladet.

Også direktør Per-Ole Moen i Oslo Spektrum, som har sitteplass til 8.500 publikummere, mener det framstår som om tallet 200 er «tatt ut av løse lufta».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar