Det er helt riktig å invitere Taliban til Norge

Norge har invitert representanter for Taliban til Oslo for å ha møter med norske myndigheter og representanter for det internasjonale og afghanske samfunnet til forhandlinger. Her fra Soria Moria hotell i Oslo. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Norge har invitert representanter for Taliban til Oslo for å ha møter med norske myndigheter og representanter for det internasjonale og afghanske samfunnet til forhandlinger. Her fra Soria Moria hotell i Oslo. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Det er ikke prisen på flybilletten og hotellet som gjør Taliban-saken til et vanskelig tema, skriver stortingsrepresentant Åsmund Aukrust (AP).
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Stortingsrepresentant Åsmund Aukrust reagerer på kritikken mot at Norge flyr inn Taliban. Innlegget ble først publisert på Aukrusts egne Facebook-side.

Debatten om Taliban er vanskelig. Ikke på grunn av at de ikke tok rutefly eller hvilket hotell de bor på, men fordi Taliban står for det motsatte av alt vi gjør. De har undertrykt egen befolkning og de har mange utenlandske liv på samvittigheten, også flere norske, 11 soldater, en journalist og en hjelpearbeider er drept. I 2008 forsøkte de å drepe Jonas Gahr Støre i et terrorangrep i Kabul. Jeg skjønner at mange reagerer, men allikevel mener jeg det er helt rett å invitere de til Norge.

Afghanistan står på randen av en humanitær katastrofe. 97 prosent (!) av befolkninga kan falle under fattigdomsgrensa, 24 millioner mennesker lever i akutt hungersnød og FN advarer om at en million barn kan dø!

Dette kan ikke verden se på med åpne øyne. Taliban er enn så mye vi misliker det de som i praksis styrer Afghanistan. Derfor må vi få til politisk dialog for å sikre at hjelpen kommer fram.

I Oslo disse dagene møter de afghanske kvinneaktivister, menneskerettsforkjempere og journalister. De flys inn til Oslo for å for første gang møte Taliban. Om vi synes det er vanskelig å se Taliban kan vi bare tenke oss til hva de føler. Men når de viser det enorme motet og ønsker å møte dem bør vi støtte opp om det.

Annonse

I morges møte jeg Sylvi Listhaug til debatt på politisk kvarter. Hun prøver selvfølgelig nok en gang å få debatten til å handle om seg selv, og hopper rett over at da hun satt i regjering inviterte hun Taliban til Oslo. Taliban har vært på fredsmeklingskurs på Akershus festning og vært på Oslo Forum på Losby. Også mange andre organisasjoner vi står veldig langt unna har vært på besøk. FARC geriljaen ble av forrige regjering flydd inn med privatfly til Oslo. I møte med dette presterte Listhaug å si: jammen hva med strømprisene?

Jeg er stolt av det Anniken Huitfeldt og resten av gjengen i UD gjør. Fredsarbeid handler om å snakke med de man er mest uenig med. Alternativet til å møtes rundt et møtebord er å møtes på slagmarken. Verden trenger mindre våpen og flere samtaler.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar