Ollu lihkku!

Varmer opp til Samefolkets dag med sjokolade

Mikkel Eskil Mikkelsen, med Mielkerulla. «Ollu lihkku» betyr gratulerer. (Foto: Presse.)
Mikkel Eskil Mikkelsen, med Mielkerulla. «Ollu lihkku» betyr gratulerer. (Foto: Presse.)
Nå er Freia Melkerull å finne i butikkene med fire forskjellige uttrykk på nordsamisk. Vil synliggjør det samiske språk.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Freia lanserer Melkerull med samisk emballasje.

Freia lanserer produktet Melkerull med samiske uttrykk. I tillegg til oversettelsen av «Melkerull», finnes tre andre spesialpakker med budskapene «Glad i deg», «Lykke til» og «#hverdagshelt».

Bakgrunnen for lanseringen er Giellavahkku-Giellavahkko-Gïelevåhkoe, altså samisk språk-uke. Sametinget har utfordret offentlige aktører å bedt dem synliggjøre samiske språk. Offentliggjøringen kommer en drøy uke før samenes nasjonaldag, søndag 6. februar. Dagen er også kjent som Samefolkets dag.

Freia Melkerull med samisk tekst. «Buorre dutnje» betyr «glad i deg». (Foto: Presse).

Buorre dutnje

Markedsdirektør for sjokolade, Sølvi Grana Slotte, i Mondelez International sier at Freia vil bruke sjokoladen til å skape synlighet og bevissthet rundt samiske språk.

Det er tre offisielle samiske språk i Norge: Nordsamisk, lulesamisk og sørsamisk. Per i dag er det rundt 25.000 samisktalende. Av disse er Nordsamisk det største samiske språket. På Unescos liste over truede språk er nordsamisk klassifisert som «truet». Lulesamisk og sørsamisk er klassifisert som «alvorlig truet».

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar