Kulturministeren:

– Slik det ser ut nå, forsvinner hele meteren om to uker

Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) håper at meteren er borte om to uker, og at folk da kan danse så mye de vil. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)
Kulturminister Anette Trettebergstuen (Ap) håper at meteren er borte om to uker, og at folk da kan danse så mye de vil. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)
Den nå mye fordømte énmetersregelen er trolig helt borte om to uker, ifølge kulturminister Anette Trettebergstuen (AP). De som driver med fritidsdans, kan allerede nå se bort fra regelen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kulturlivet er stadig mer kritisk til énmetersregelen som umuliggjør dansing på byen. Nå kommer trolig en ny vår.

Slik det ser ut nå, forsvinner hele meteren om to uker. Det betyr også at man kan samles stående og gående og dansende og hoppende og springende, og jeg vet ikke hva, både innendørs og utendørs. Det blir veldig bra, sa kulturministeren da hun møtte over 100 representanter for kulturlivet i et digitalt dialogmøte onsdag.

Kvelden i forveien kom regjeringen med flere lettelser i koronatiltakene for kulturlivet og frivilligheten, og Trettebergstuen understreket at de har gått lenger i gjenåpningen enn det helsemyndighetene anbefalte.

– Men så er det da noen som må vente i to uker til før de kommer over i normal drift, alle de som er konsertarenaer og så videre hvor folk står. Det er vi fullstendig klar over, sa hun.

Spørrende

Regelen om at folk må holde én meters avstand, gjelder nemlig fortsatt på steder hvor publikum ikke har fast anviste plasser.

Annonse

Også på serveringssteder må de ansatte passe på at gjestene holder avstand og ikke driver med aktiviteter som dansing.

Dette har skapt forvirring hos mange danseglade nordmenn.

– Vi har mer enn 300 lag som er veldig glade for at det nå åpnes opp igjen, men etter i går, så var det en del spørsmål om man egentlig får lov til å danse eller ikke, sa Solveig Brekke Hauknes i Noregs ungdomslag i møtet.

– Kan vi med sikkerhet si til våre lag at de nå får lov til å danse pardans, både barna og de voksne? spurte hun kulturministeren.

Er dette deg på klubben? Ja, kanskje om to uker. Inntil videre er det kun de som driver med organisert dans som kan «bryte» meteren. (Foto: Carina Johansen/NTB.)

– Dans i vei, det er bra!

Her kunne Trettebergstuen komme med en tydelig avklaring.

Hun viste til at organiserte idretts- og fritidsaktiviteter nå kan foregå som normalt både innendørs og utendørs.

– Ja, dere kan danse folkedans når det er fritidsaktivitet. Både barn og voksne. Og forhåpentligvis så kan alle på diskoteker og nattklubber danse så mye de vil om to uker. Så dans i vei, det er bra

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar