Ny undersøkelse

Økning i trusler mot politikere på sosiale medier

Det kan være både krevende, utfordrende og skummelt å engasjere seg politisk, ifølge ny undersøkelse. (Foto: Stortinget.no)
Det kan være både krevende, utfordrende og skummelt å engasjere seg politisk, ifølge ny undersøkelse. (Foto: Stortinget.no)
Utviklingen går helt feil vei, ifølge forskere. Det blir stadig mer av trusler og hets mot de folkevalgte.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Det blir stadig tøffere å være politiker, både på hjemmebane, i lokalpolitikken og på Stortinget.

Utviklingen går i svært negativ retning, konkluderer forskerne ved Politihøgskolen. For tredje gang har de gjennomført spørreundersøkelsen blant politikere fra lokalpolitikk opp til regjeringsnivå.

Det er i hovedsak direkte og indirekte trusler framsatt via sosiale medier som står for økningen.

– Dette har utvilsomt sammenheng med den generelt økte bruken av sosiale medier det siste tiåret, både blant politikere og befolkningen for øvrig, men også at fremveksten av sosiale medier har gitt grobunn for et stadig mer hatsk debattklima, skriver forskerne i rapporten, som ble lagt fram torsdag.

Les også: – Å ikke lytte til andre er ikke å slåss for ytringsfriheten

Annonse

Reell økning

Hele 46 prosent av regjeringsmedlemmer og stortingsrepresentanter som svarte hadde erfaring med alvorlige hendelser. Forskerne påpeker at man ikke kan si at halvparten av toppolitikerne har opplevd dette siden svarprosenten ligger under 50 prosent.

– Likevel er det grunn til å tro at økningen i alvorlige trusler er reell, skriver forskerne Tore Bjørgo, Gunnar Thomassen og Jon Strype.

Økningen av trusler, sjikane og hets kan ha alvorlige konsekvenser for demokratiet, oppsummerer rapporten.

17–19 prosent av stortingsrepresentanter/regjeringsmedlemmer svarte bekreftende på at trusler og trakassering har ført til at de nøler med å stå fram med et bestemt standpunkt, at de unnlot å engasjere seg eller uttale seg på et spesifikt saksfelt eller at det begrenset deres talefrihet som politikere. I 2013 var andelen 3–6 prosent.

14 prosent svarte at de har vurdert å slutte som politiker. I undersøkelsen fra 2013 svarte 6 prosent det samme.

Les også: Ikke noe tankesystem ser ondt ut fra innsiden

Verre lokalt

Hovedbildet er at folkevalgte på alle nivåer, fra lokalpolitikk til ungdomspolitiker og opp til Stortinget og regjeringen, risikerer en uønsket belastning i form av hets og trakassering. Belastningen øker jo høyere posisjon man har.

– Det meste av hetsen og trakasseringen ligger trolig innenfor ytringsfrihetens vide grenser, og er noe politikere må finne måter å håndtere, slår forskerne fast.

Selv om lokalpolitikere generelt er sjeldnere utsatt for alvorlige trusler enn rikspolitikerne, kan det se ut som konsekvensene for de som erfarer dette, oppleves som mer alvorlige. Det er en høyere andel blant lokalpolitikerne som vurderer å trekke seg ut av politikken eller avholder seg fra å engasjere seg i kontroversielle saker, ifølge rapporten.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar