Hundrevis av kulturminner

Libanon avkoloniserer irakiske skatter

Irakiske kulturminner har blitt plyndret og ført av landet i løpet av tiår med krig og konflikter. Myndighetene jobber for å få kulturskattene tilbake. (Foto: Bilal Hussein/AP/NTB.)
Irakiske kulturminner har blitt plyndret og ført av landet i løpet av tiår med krig og konflikter. Myndighetene jobber for å få kulturskattene tilbake. (Foto: Bilal Hussein/AP/NTB.)
300 oldtidstavler med kileskrift til returneres fra Libanon til Irak.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Et privat museum i Libanon har levert tilbake over 300 oldtidstavler med kileskrift til Irak.

Et privat museum i Libanon har levert tilbake over 300 oldtidstavler med kileskrift til Irak, som er i ferd med å hente hjem plyndrede antikviteter.

I forseglede trekasser ble 331 tavler med kileskrift overført fra Nabu-museet nord i Libanon til Iraks hovedstad Bagdad. Gjennom flere tiår med krig og konflikter har Irak opplevd at en lang rekke kunst- og kulturskatter er plyndret og ført ut av landet.

– I dag har Irak fått hjem 331 tavler med kileskrift, fortalte lederen for landets kulturminneråd, Laith Majid Hussein, til pressen. Han takket Libanon og museet for samarbeidet og for å ha tilrettelagt for å returnere tavlene.

De antikke tavlene er fra ulike epoker. Noen av dem går helt tilbake til det akkadiske riket rundt 2.600 år før vår tidsregning, mens andre er fra det tredje sumeriske dynastiet i oldtidsbyen Ur og det babylonske riket, som opphørte i år 1594 før Kristus.

Annonse

Kileskrift er et av de eldste skriftsystemene og ble skrevet med kileformede tegn på leirtavler. Det ble brukt av flere folk i regionen i oldtiden.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar