– Forsømt i 100 år

Vikingtidsmuseet kan få milliardsprekk

Det nye vikingtidsmuseet, som blant annet skal huse vikingskipene, blir forsinket. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Det nye vikingtidsmuseet, som blant annet skal huse vikingskipene, blir forsinket. (Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB.)
Nytt vikingtidsmuseum på Bygdøy i Oslo skulle etter planen koste 2,14 milliarder kroner. Nå kan kostnaden bli en milliard kroner høyere.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Vikingtidsmuseet kan få milliardsprekk.

Kostnaden kan hoppe fra 2,14 til 3,14 milliarder, viser Statsbyggs utregninger. Det ble universitetsstyret på Universitetet i Oslo (UIO) orientert om tirsdag, skriver Uniforum.

– De meldingene vi har fått fra Statsbygg, viser at grunnene til kostnadsoverskridelsen er kompleksiteten i prosjektet, kompleksiteten i bygget, koronasituasjonen og økningen i markedsprisen i innsatsfaktorene for å gjennomføre dette bygget, sa universitetsdirektør Arne Benjaminsen til styret.

Statsbygg har også sett på kutt som kan få kostnadene ned:

– Det innebærer så store kutt at prosjektet ikke vil innfri målene det skal ha som et framtidig vikingtidsmuseum, sier Benjaminsen til Uniforum.

Annonse

Nå skal det gjennomføres en ekstern evaluering, som skal legges frem i god til før revidert statsbudsjett i mai.

– Norges pyramider

UIO-rektor Svein Stølen er skuffet:

– Vikingskipene er Norges pyramidar, sa en statsråd en gang.

Han mener forfallet har fått pågå alt for lenge:

– I 100 år har de blitt forsømt. Og vikingskipa er Noregs viktigaste turistattraksjon.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar