Skadene langt mindre enn fryktet

Deichman Bjørvika åpner igjen torsdag

Brannvesenet var på Deichmanske bibliotek der det har vært et branntilløp. Sprinkleranlegget ble utløst. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Brannvesenet var på Deichmanske bibliotek der det har vært et branntilløp. Sprinkleranlegget ble utløst. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB.)
Skadene på bøkene på Deichman Bjørvika i Oslo er mindre enn fryktet etter et branntilløp tirsdag. Torsdag åpner biblioteket igjen dørene for publikum.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Deichman Bjørvika åpner igjen torsdag.

Branntilløpet førte til at sprinkleranlegget i fjerde etasje slapp ut flere tusen liter vann etter et branntilløp.

Onsdag jobbet de ansatte ved biblioteket med å få oversikt over skadene. Blant annet er gulvene i fjerde, tredje og andre etasje inspisert, og bibliotekarene har sjekket bøker og filmer.

– Oppsummeringen viser at skadeomfanget er langt mindre enn meldingene tirsdag kveld ga inntrykk av. Også kunstverkene er sjekket og funnet uskadd, skriver bibliotek i en pressemelding.

Dermed kan Oslos hovedbibliotek åpne dørene igjen allerede torsdag klokken 8.

Annonse

Les også: Omfattende vannskader på Deichman i Bjørvika

Over 100 bøker er ødelagt

– Vi fryktet de første timene at svært mange bøker og andre ting skulle bli ødelagt. Opptellingen viser at færre enn 110 bøker må kasseres og erstattes med nye eksemplarer. Antallet er gledelig lavt, sier Merete Lie, avdelingsdirektør for hovedbiblioteket.

Når Deichman Bjørvika åpner dørene igjen torsdag morgen, vil det meste av biblioteket være åpent som normalt. Kun deler av fjerde, tredje og andre etasje som ble direkte rammet, vil være avsperret inntil videre, deriblant barneavdelingen i andre etasje.

Sjekker om brannen var påsatt

Selve brannen spredte seg fra en sofa og opp en vegg i fjerde etasje. Det var om lag 600 personer i bygningen da den automatiske brannalarmen gikk like før klokken 21.30 tirsdag. Ingen ble skadd i hendelsen, ifølge Avisa Oslo.

Politiet undersøker om brannen var påsatt.

– Det er ingen nye opplysninger i saken per nå. Hypotesen er fortsatt at brannen ble påsatt, sier kriminalvaktleder Mona Nordby i Oslo-politiet til NTB.

Videoovervåking

Politiet har hentet bilder fra videoovervåkingen på stedet, men har ikke sett på dette ennå, sa politiadvokat Sasha Danest Ingebretsen til Avisa Oslo onsdag formiddag.

Ingen er avhørt ennå, og det er foreløpig ingen mistenkte i saken.

– Det er for tidlig å si om det har skjedd noe straffbart. Dersom det har det, er det noe politiet ser alvorlig på, sier Ingebretsen.

Deichman Bjørvika ligger mellom Oslo S og Operaen og er Oslos hovedbibliotek. Bygget åpnet våren 2020.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar