Subjekt satser på debatt

Mikkel Ihle Tande (26) er vår nye debattredaktør

Mikkel Ihle Tande (26) har en mastergrad i sosiologi og er tidligere debattredaktør i Universitas og kulturjournalist i Aftenposten, D2, Minerva og Tønsbergs blad. Nå blir han debattredaktør i Subjekt. (Foto: Ole Erik Løvold.)
Mikkel Ihle Tande (26) har en mastergrad i sosiologi og er tidligere debattredaktør i Universitas og kulturjournalist i Aftenposten, D2, Minerva og Tønsbergs blad. Nå blir han debattredaktør i Subjekt. (Foto: Ole Erik Løvold.)
Han er tidligere debattredaktør i Universitas og kulturjournalist i Aftenposten. Fra 1. mars blir Mikkel Ihle Tande debattredaktør i Subjekt.
Sjanger Dette er en pressemelding. En pressemelding er en tekst som sendes til media for å spre informasjon med nyhetsverdi. Subjekts pressemeldinger har til hensikt å kommunisere Subjekts egne virksomhet.
Saken er Subjekt vokser.

– Min første jobb var faktisk i kulturbransjen: som vekter på Nasjonalmuseet. Herfra tar jeg med meg evnen til å se på kunst i timesvis i strekk, sier Mikkel Ihle Tande.

De siste årene har Tande bygget erfaring som journalist og skribent i både Aftenposten, D2, Minerva og Tønsbergs blad.

Han har også vært redaktør og debattredaktør i henholdsvis Argument og Universitas. Tande har en mastergrad i sosiologi fra Universitetet i Oslo, og har dessuten studert Bitcoin, blokkjedeteknologi og digital økonomi.

Nå skal 26-åringen lede debattredaksjonen i Subjekt, men først må han bli ferdig i jobben som organisasjonssekretær i Foreningen tryggere ruspolitikk.

Annonse

– Hva har tiden i ruspolitikken lært deg om debattklimaet i Norge?

– Jeg har blitt oppmerksom på hvor lav terskel enkelte og presumtivt seriøse aktører har for å bevisst spre feilinformasjon. Men jeg har også lært at det hjelper å møte dette med saklige argumenter. Folk lytter og lar seg overbevise, bare ikke absolutt alle med en gang, sier Tande, og fortsetter:

– I tillegg er jeg blitt oppmerksom på kraften som ligger i grasrotbevegelser på sosiale medier.

Har du noe på hjertet? Få det ut!

Spennende og kaotisk debattklima

Den nye debattredaktøren mener den politiske debatten ofte er «nedstrøms fra kultur».

– Der politikken ofte er overfladisk og preget av tomme løfter og taktikkeri, legger kulturen derimot føringene for hvordan vi forstår oss selv som enkeltmennesker og samfunn, sier Tande.

– Hva tenker du om dagens debattklima

– Spennende og kaotisk. Det er i stor grad preget av at vi fortsatt er i internetts spede barndom, sier Tande.

– Hva mener du?

– Folk må lære seg å være like høflige mot andre på nett som i virkeligheten, samtidig som man må huske at det er fullt mulig å logge av internett hvis noen er slemme. Man må ikke lese og ta innover seg alt folkedypet skriver om og til seg, sier han, og fortsetter:

– Heldigvis synes jeg det virker som om folk i økende grad blir bevisste på oppmerksomhetsøkonomiens mekanismer, der mektige aktører kontinuerlig forsøker å styre vår oppmerksomhet og preferanser for å fremme egne interesser, sier han.

– Hvilke kulturdebatter ønsker du å vekke?

– Hvorfor så mange av oss, også veldig smarte og åpne mennesker, ikke forstår eller setter pris på mye av den moderne kunsten er jo stadig et aktuelt tema, sier han, og legger til:

– Jeg synes sensur og manipulasjon fra Big Tech er et svært viktig tema som det gjerne kunne vært mer debatt om. Resten får bli en overraskelse, sier Tande med et smil om munnen.

Liker ikke båser

– Så fortell oss: Hvem er egentlig Mikkel Ihle Tande? 

– Han/ham er en hvit, heterofil, privilegert og funksjonsfrisk cis-mann (ennå forholdsvis ung, heldigvis) som ikke liker å bli satt i bås eller tillagt meninger, men som derimot gjør sitt beste for å korrigere egne forutinntatte antakelser i møte med ny, troverdig informasjon.

– Kaffe eller te?

– Én kopp kaffe med fløte til frokost.

– Fjell eller strand?

– Strand, såfremt det ikke er is på vannet.

– Museum eller film?

– Film, men har som nyttårsforsett å dra mer på museum.

– Hva gjør du helst på en helligdag når du har helt fri?

– Leser avis og bok på morgenen, spiller fotball eller trener brasiliansk jiu-jitsu på dagen, for så å samle en gjeng venner på kvelden for å innta ulike substanser som stagger sulten og stimulerer sinnet.

Mikkel Ihle Tande blir dessuten ny spiller på Subjekt IL.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar