Ny undersøkelse

Stor betalingsvilje for kultur etter pandemien

Direktør Kristin Danielsen i Kulturrådet. (Foto: Presse).
Direktør Kristin Danielsen i Kulturrådet. (Foto: Presse).
En ny undersøkelse viser at vi savner kulturtilbud og er villige til å betale for den: – Gode nyheter for en presset kultursektor.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En ny undersøkelse viser at vi har savnet kulturtilbud under pandemine.

En ny undersøkelse viser både hvordan vi har forholdt oss til kultur, og hvilke kulturtilbud vi har savnet mest under pandemien. Over halvparten av de spurte oppgir at de savnet konserter – og nesten halvparten oppgir at de har savnet kinoforestillinger.

– Dette er veldig gode nyheter, og en solid oppmuntring til en hardt rammet kultursektor, sier Kristin Danielsen, direktør i Kulturrådet.

Spørreundersøkelsen om endringer i kulturbruk, utført av Ipsos på oppdrag fra Kulturrådet og Norsk filminstitutt, ble gjennomført i desember 2021. Et representativt utvalg av den norske befolkningen over 18 år har blitt spurt om sitt pandemi-kulturliv, og særlig unge i alderen 18 til 29 år oppgir et større savn enn gjennomsnittet av respondentene.

I undersøkelsen oppgir 35 prosent av de spurte at de har deltatt på digitale arrangement i denne perioden. Det fremkommer også at betalingsviljen for digitale arrangement er høy: 62 prosent svarer at de kjøpte billett til det aktuelle arrangementet, mens 32 prosent donerte et frivillig beløp.

Annonse

1 av 5 oppgir at de begynte å bruke digitale film- og seriestrømmetjenester under pandemien. I tillegg viser undersøkelsen at en andel på nesten 30 prosent begynte å strømme musikk, enten via musikkstrømmetjenester eller via en TV-tilbyder, under pandemien. Nær 1 av 4 sier de benytter seg av flere digitale tjenester nå enn før pandemien.

Undersøkelsen er en del av gjenoppbyggingsoppdraget Kulturrådet og NFI har fått av Kultur- og likestillingsdepartementet. Den endelige rapporten er ventet i midten av april, melder Kulturrådet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar