Avkolonisering

Stiller ut stjålne, hjemvendte skatter

Benins president Patrice Talon åpnet i helgen en utstilling med historiske gjenstander som Frankrike og Emmanuel Macron returnerte i oktober. (Foto: François Mori/AP/NTB.)
Benins president Patrice Talon åpnet i helgen en utstilling med historiske gjenstander som Frankrike og Emmanuel Macron returnerte i oktober. (Foto: François Mori/AP/NTB.)
President Patrice Talon har åpnet en utstilling med historiske skatter som Frankrike returnerte i fjor, nærmere 130 år etter at de ble stjålet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kunst stjålet under kolonimakter leveres tilbake til stadig flere land.

De 26 gjenstandene, noen av dem regnet som hellige i Benin, stilles ut i et lokale i presidentpalasset i Cotonou som del av utstillingen «Benin art yesterday and today».

Tilbakeleveringen av gjenstandene fra Frankrike kommer samtidig som flere afrikanske land oppfordrer tidligere kolonimakter om å levere tilbake byttene fra sine museer og private samlinger.

Belgia, Nederland, Storbritannia og Tyskland har alle fått forespørsler fra afrikanske land om å returnere stjålne skatter.

Frankrike returnerte gjenstandene i november etter to år med forhandlinger. De ble stjålet i 1892 av franske kolonistyrker fra Abomey, hovedstaden i det tidligere kongerike Dahomey, som ligger sør i dagens Benin.

Annonse

Les også: Danmark bør levere tilbake den samiske trommen

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar