Professor om Putins tale:

– Det er en pøbel som snakker

Vladimir Putin, Russlands president, har gitt ordren om å sende tropper inn i Luhansk og Donetsk i Ukraina. Foto: Alexei Nikolsky (AP)
Vladimir Putin, Russlands president, har gitt ordren om å sende tropper inn i Luhansk og Donetsk i Ukraina. Foto: Alexei Nikolsky (AP)
Da Russlands president Vladimir Putin talte til folket mandag kveld, kvapp professor Sven G. Holtsmark til. Han kaller Putins språk for pøbelspråk.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

– Jeg kvapp. Hvis jeg kan få bruke litt direkte språk – det er en pøbel som snakker. Dette er en form for pøbelspråk, jeg finner ikke noe annet ord, som vi faktisk ikke har hørt siden 1938 og 1939 da Hitler brukte denne typen språk, sa professor Sven G. Holtsmark ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) til NRK Dagsrevyen tirsdag kveld.

– Jeg vet at dette er veldig sterke ord, men de er veloverveid, la han til.

Professoren i historie sier at bunnløs forakt for Ukraina og ukrainere kjennetegner talen. En annen ting er at Putin i klartekst sa at det ikke finnes grunnlag for ukrainsk statsdannelse, og et tredje poeng er at presidenten framstilte Russland som et offer.

– Det er en blanding av pøbelspråk og surrealistiske påstander som er veldig skremmende, sier han.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar