Vekker reaksjoner

Russland får delta i Eurovision

Manizha under ESC i Rotterdam 2021. (Foto: AP.)
Manizha under ESC i Rotterdam 2021. (Foto: AP.)
Den europeiske sangkonkurransen Eurovision har sagt at Russland får delta i mai til tross for Putins invasjon av Ukraina torsdag. Det vekker reaksjoner hos flere kringkastere. NRK avventer situasjonen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Det nærmer seg Eurovision

Konkurransen er en «ikke-politisk kulturell begivenhet», begrunner arrangørene avgjørelsen med.

Programredaktør Charlo Halvorsen i NRKs Underholdningsavdelingen sier til NTB torsdag ettermiddag at det vil være en helt ny situasjon i ESC (Eurovision Song Contest) om to av deltakerlandene er i regelrett krig.

– Vi har foreløpig ikke tatt noen avgjørelse om hvordan vi skal forholde oss til dette. Men vil naturligvis holde tett kontakt med EBU og eventuelt komme med våre innspill når vi har fått diskutert dette internt, sier han.

SVT i Sverige mener det er en gal avgjørelse at Russland får delta.

Annonse

– Vi har oppfordret EBU til å endre mening, skriver SVT-direktør Hanna Stjärne til TT.

Den ukrainske statskringkasteren The Public Broadcasting Company of Ukraine har bedt produsenten av Eurovision om å suspendere Russlands medlemskap og utestenge dem fra 2022-konkurransen.

– Vi planlegger for tiden å ønske artister fra begge land velkommen til å opptre i mai, opplyser arrangørene.

Uttalelsene kommer etter den russiske militære invasjonen av Ukraina torsdag.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar