Har bestemt seg

Russland utestenges fra Eurovision-finalen

Manizha under ESC i Rotterdam 2021 (Foto: AP)
Manizha under ESC i Rotterdam 2021 (Foto: AP)
Russland får ikke være med i Eurovision-finalen i Torino i mai, har Den europeiske kringkastingsunionen (EBU) besluttet.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.

Det melder EBU i en melding på Twitter. Både Norge, Sverige og Danmark har bedt om at Russland utelukkes fra slagerkonkurransen. Finland har truet med å boikotte finalen hvis Russland ikke blir utestengt.

Bakgrunnen er Russlands invasjon av Ukraina og de omfattende angrepene som russisk militære har gjennomført mot nabolandet de to siste dagene.

Beslutningen ble tatt fredag etter at EBUs referansegruppe anbefalte utestengelse tidligere på dagen. Beslutningen er tatt på grunnlag av reglene for arrangementet og verdiene til EBU, heter det i kunngjøringen.

Det understrekes også at EBU er en apolitisk medlemsorganisasjon, basert på verdier som fremmer internasjonal forståelse, som feirer mangfold gjennom musikk, og som bringer Europa sammen på én scene.

Annonse

EBU opplyser at den har rådført seg bredt blant sine medlemmer før avgjørelsen ble tatt.

Norges bidrag skal framføres av den maskerte gruppa Subwoolfer, som nylig vant den norske MGP-finalen. Fredag la de ut et innlegg på Instagram der de viser sin støtte til Ukraina med et bilde der gruppas masker for anledningen har fått samme farger som Ukrainas blå og gule flagg.

Årets finale holdes i Torino 14. mai.

Se twitter-uttalelsen fra EBU under:

Uttalelsen fra EBU. (Foto: Skjermdump.)

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar