– Kommer et døgn for seint

Fifa og Uefa utestenger alle russiske klubber og landslag

FIFA-President Gianni Infantino. (Foto: AP/Hassan Ammar.)
FIFA-President Gianni Infantino. (Foto: AP/Hassan Ammar.)
Det russiske landslaget og alle landets klubber utestenges fra alle konkurranser i tiden som kommer av både Fifa og Uefa.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Sanksjonene mot Russland øker stadig i omfang på grunn av invasjonen av Ukraina.

Det opplyser Det europeiske fotballforbundet og Det internasjonale fotballforbundet.

Tidligere mandag siterte Reuters, BBC og det tyske nyhetsbyrået DPA ikke navngitte kilder på at en utestengelse var nær forestående.

En eksklusjon betyr at det russiske herrelandslaget blir nektet å spille omspillskamper mot Sverige, Polen og Tsjekkia om en plass i Qatar-VM til høsten. Kampene skal etter planen spilles i slutten av mars.

Det russiske kvinnelandslaget er på sin side kvalifisert for EM-sluttspillet i England i juli. Også den deltakelsen ser nå ut til å ryke.

Annonse

– Jeg er veldig glad for at de har kommet til denne konklusjonen. Samtidig synes jeg Fifas beslutning kommer et døgn for seint. Det er jo den som har vært den mest tidskritiske, all den tid Russland er klar for playoffkamper til VM i Qatar, sier fotballpresident Terje Svendsen til NTB.

– Hadde den kommet i går, hadde vi spart oss for mye negative reaksjoner, for reaksjonene i fotballfamilien har vært sterke, legger han til.

Suspenderes inntil videre

Fifa og Uefa bekrefter i sin melding mandag at alle russiske lag, enten det er snakk om landslag eller klubblag, skal suspenderes fra deltakelse i Fifa- og Uefa-konkurranser inntil videre.

«Fotballen står samlet og i full solidaritet med alle de berørte menneskene i Ukraina. Presidentene i begge forbund håper at situasjonen i Ukraina vil forbedre seg betydelig og raskt, slik at fotball igjen kan være en faktor i fellesskap og fred blant folk», heter det videre.

Det europeiske fotballforbundet opplyser videre at det har besluttet å avslutte samarbeidet med Gazprom. Det russiske selskapet har vært sponsor for både mesterligaen og landslagskonkurranser, og det skulle også ha blitt frontet under EM-sluttspillet i 2024.

– Den avgjørelsen oppfatter jeg også som riktig, sier fotballpresident Terje Svendsen.

Sterke reaksjoner

Fifa besluttet så sent som søndag ikke å ekskludere Russland nå. Fifa bestemte da at Russland måtte spille sine kamper på nøytral bane, og at det ikke skulle brukes russiske flagg eller at nasjonalsangen skulle spilles.

Det kom sterke reaksjoner fra mange hold på det som ble oppfattet som utilstrekkelige tiltak fra verdens største særforbund.

– Flaut og pinlig, uttalte generalsekretær Pål Bjerketvedt i Norges Fotballforbund, mens landslagssjef Ståle Solbakken kalte Fifa-toppene «de mest inkompetente av de inkompetente».

Sverige var blant landene som reagerte med å utelukke å spille mot Russland uavhengig av land og bane.

Mandag kom imidlertid Den internasjonale olympiske komité med en klar oppfordring til alle idrettsforbund verden over om å utelukke russiske og hviterussiske deltakere i alle internasjonale konkurranser.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar