Kunstneren Jan Groth er død

Jan Groth. Fra utstillingen "Tegn" da den åpnet ved Museet for Samtidskunst. (Foto: Berit Roald/NTB.)
Jan Groth. Fra utstillingen "Tegn" da den åpnet ved Museet for Samtidskunst. (Foto: Berit Roald/NTB.)
Kunstneren Jan Groth døde onsdag, 83 år gammel.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Kunstneren Jan Groth døde onsdag, 83 år gammel.

Henie Onstad Kunstsenter skriver på sine Facebook-side at de mottok nyheten om Groths bortgang onsdag.

Der takker de kunstneren for alt han har gitt senteret, blant annet gjennom flere utstillinger – og at den evige tilstedeværelsen i samlingene gir glede.

Karin Hellandsjø, som er kunsthistoriker og tidligere museumsleder ved Henie Onstad Kunstsenter, sier til NRK at det er en bauta som nå har gått bort.

– En av våre største kunstnere og en bauta har gått bort. Det er svært trist, men han var syk lenge, så det var godt at han endelig fikk fred, sier Hellandsjø.

Annonse

Groths arbeid er representert i museer og samlinger verden over, blant annet Museum of Modern Art i New York og Centre Georges-Pompidou i Paris, i tillegg til Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design i Oslo, og Henie Onstad Kunstsenter.

I 2002 ble han utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden. Samme år fikk Groth Anders Jahrens Kulturpris.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar