Flere nasjoner truet med boikott

Snur etter press: Russere og hviterussere nektes å delta i Paralympics

(Foto: Thomas Lovelock/OIS via AP.)
(Foto: Thomas Lovelock/OIS via AP.)
Den internasjonale paralympiske komité (IPC) stopper russere og hviterussere fra å stille i Paralympics. Helomvendingen skjer etter påtrykk fra andre nasjoner.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Sanksjonerer mot Russland på alle fronter

IPC tok avgjørelsen i et ekstraordinært møte og gikk ut med nyheten torsdag morgen, kun én dag før åpningsseremonien i Beijing. I redegjørelsen argumenteres det for at flere nasjoner har truet med ikke å konkurrere.

Lederen for den norske Paralympics-troppen, Cato Zahl Pedersen, forteller til NTB at han er rørt over beslutningen.

– Vi er lettet, glade og beveget. Det kom nesten en ristning i kroppen og tårer i øynene, sier Pedersen.

– Det er en tragisk krig og en nødvendig beslutning, legger han til.

Annonse

Pedersen forteller at den norske troppen har vært blant dem som har ytret sin motstand og bekymring mot avgjørelsen som ble tatt onsdag. Det har IPC lyttet til.

– IPC er en medlemsbasert organisasjon, og vi er mottakelige for synspunktene til våre medlemmer, sier IPC-president Andrew Parsons.

– I løpet av de siste tolv timene har et overveldende antall medlemmer vært i kontakt med oss og vært veldig åpne, som jeg er takknemlig for. De har sagt at hvis vi ikke revurderer avgjørelsen vår, vil det få alvorlige konsekvenser for Paralympics, sier Parsons.

Flere ville trukket seg

Han legger til at IPC er overbevist om at «sport og politikk ikke burde blandes», men:
– Krigen har kommet til disse lekene, og i kulissene har mange regjeringer innflytelse på vårt kjære arrangement, sier han.

Parsons gjentar at flere land trolig ville trukket seg om russiske og hviterussiske utøvere skulle delta. Han beklager også til de berørte utøverne.

– Vi beklager for at dere blir påvirket av beslutningene deres regjeringer tok sist uke med å bryte den olympiske våpenhvilen. Dere er ofre for deres myndigheters handlinger.

83 parautøvere må dermed snu og reise fra arrangementet. Russlands paralympiske komité omtaler i statlige medier utestengelsen som «urimelig» og vurderer å anke avgjørelsen til Idrettens voldgiftsrett (CAS).

– Det er en trist skjebne for dem å reise hjem, men det at vi andre skulle være belastet med å eie en problemstilling russiske og hviterussiske utøvere ikke ville følt på same måte, gjør at jeg egentlig ikke synes så synd på dem, sier Pedersen.

Kjapp vending

Norges idrettspresident Berit Kjøll kommenterer Paralympics-avgjørelsen slik:
– En selvfølge, sier hun i en uttalelse.

Helomvendingen kom bare en dag etter at Russland og Hviterussland fikk lov til å delta under nøytralt flagg.

– Da vi tok avgjørelsen i går, så vi på den langsiktige paralympiske bevegelsen. Vi er veldig stolte av prinsippene og verdiene som har gjort bevegelsen til det den er i dag, sier Parsons og fortsetter:

– I går sa vi at vi ville fortsette å lytte, og det er det vi gjør i dag.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar