Folk bør få anledning til å tenke selv

Vaagland er et prakteksempel på samfunnsproblemet jeg belyser

Psykolog Silje Schevig mener mediene har noe å lære av Joe Rogan når det kommer til å dekke temaer fra flere sider.
Psykolog Silje Schevig mener mediene har noe å lære av Joe Rogan når det kommer til å dekke temaer fra flere sider.
Å stille spørsmål og få bred tilgang på informasjon er med på å skape forståelse, og gjør folk i stand til å tenke selv, skriver Silje Schevig.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Silje Schevig svarer Einar Vaagland i debatten om vaksiner.

Einar Vaagland har igjen kommet med kritikk av mitt ønske om en åpen vitenskapelig debatt. Selv er han et prakteksempel på samfunnsproblemet jeg forsøker å ta opp. I bunn og grunn tyder hans ivrige motsvar på at han faktisk ønsker å sensurere folk som er uenige med ham. Klassisk nok tillegges jeg holdninger og meninger jeg ikke har, og blir for å ønske åpenhet satt i bås som vaksineskeptiker.

Han har helt rett i at jeg som psykolog ikke vet mer om vaksiner enn folk flest, men hersketeknikker og gruppeprosesser kan jeg en del om. Vaagland forsøker å sette alle som ønsker en offentlig debatt, slik som podkastverten Joe Rogan, i bås som antivaxxere og konspirasjonsteoretikere. Rogan inviterer ulike personligheter og eksperter til sine program. Noen av hans gjester har ytret bekymring knyttet til massevaksinering av unge, friske folk med en hastegodkjent vaksine. Dette har vært personer med fagekspertise.

Les også: Dette handler nok hverken om rasisme eller vaksiner

Journalister bør lære av Rogan

Mitt poeng er at virologer, leger og vaksineutviklere bør kunne si noe om mRNA-vaksinene, og heller få sine påstander tilbakevist fremfor å bli sensurert. Derfor mener jeg at Joe Rogan må få invitere akkurat hvem han vil til sitt program. Riktignok fikk Joe Rogan smake på kanselleringskulturen, men han gjør ofte noe flere journalister burde gjøre: å invitere ulike personligheter og eksperter med ulik bakgrunn, meninger, holdninger og hypoteser. Jeg skulle ønske flere av de norske nyhetsmediene var flinkere til å belyse ting fra flere perspektiver.

Annonse

Å stille spørsmål og få bred tilgang på informasjon er med på å skape forståelse, og gjør folk i stand til å tenke selv i en tid der informasjonen endrer seg fortløpende. Vaksinen har unektelig dempet symptombyrden hos eldre og sårbare pasienter. Det betyr ikke at akkurat covid-19-vaksinene ukritisk skal injiseres i alle aldersgrupper i en tid der viruset har endret seg og vaksinen ikke hindrer spredning av smitte. Til og med FHI er usikker på om dette er lurt. Her er ikke bare Ibsen aktuell, men også H.C. Andersen. Vaagland nekter å se at keiseren ikke har klær på.

Les også: Vi må leve med en viss feilinformasjon i samfunnet

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar