– var folkets biskop

Crowdfunding for statue av tidligere biskop Rosemarie Köhn

Tidligere biskop Rosemarie Köhn. (Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB.)
Tidligere biskop Rosemarie Köhn. (Foto: Bjørn Sigurdsøn/NTB.)
En stiftelse jobber for å få på plass en statue av Rosemarie Köhn, Norges første kvinnelige biskop, foran Hamar domkirke. Det skal skje ved folkefinansiering.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En stiftelse jobber for å få på plass en statue av Rosemarie Köhn, Norges første kvinnelige biskop, foran Hamar domkirke. .

En modell av statuen, utformet av billedhugger Merete Sejersted Bodtker, presenteres tirsdag formiddag i domkirken.

– Det vakte oppsikt da Hamar bispedømmeråd i 1993 nominerte to kvinner til den ledige stillingen, og mot alle odds utnevnte statsråd Gudmund Hernes prest og rektor Rosemarie Köhn, sier Arve Juritzen.

Han er daglig leder for Biskop Roses stiftelse, som har ansvaret for å samle inn penger til statue. Den er planlagt satt opp i samarbeid med Hamar bispedømme, Hamar kommune og Hamar menighetsråd.

– Rose var folkets biskop, nå håper jeg hele folket vil bidra til at hennes viktige symbolverdi vil skinne for alltid, sier Juritzen.

Annonse

Planen er at statuen skal avdukes 20. mai 2023, nøyaktig 30 år etter at Rosemarie Köhn ble Norge og Nordens første kvinnelige biskop.

Nå 82-årige Rosemarie Köhn var biskop fra 1993 til hun nådde pensjonsalder i 2006.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar