– Alle bør bidra med det de kan

Skambankt-buss hentet flyktninger i Polen

Tollak Friestad og Terje Winterstø fra Jæren-bandet Skambankt har kjørt turnébussen ned til Polen. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)
Tollak Friestad og Terje Winterstø fra Jæren-bandet Skambankt har kjørt turnébussen ned til Polen. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)
Hardrockbandet Skambankt skulle egentlig på turné i Norge, men nå er turnébussen full av flyktninger fra Ukraina.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Hardrockbandet Skambankt skulle egentlig på turné i Norge, men nå er turnébussen full av flyktninger fra Ukraina.

– Jeg er takknemlig for å få hjelp til å reise til Norge. Og at Norge er åpent for flyktninger, og at det er mulighet for å få jobb og komme i gang med livet igjen. Fram til krigen er ferdig, sier ukrainske Diana til NTB.

Fredag formiddag gikk hun på turnébussen til Skambankt ved togstasjonen i Krakow i Polen. Stasjonen er full av flyktninger fra Ukraina som prøver å komme seg videre i Europa, og for Diana og rundt 20 andre ble løsningen et hardrockband fra Jæren.

– Vi har tatt turnébussen, revet ut sengene og kjørt ned for å hente krigsflyktninger, forklarer bassist Tollak Kalvatn Friestad.

Bussen på veg tilbake til Norge. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)

Hjembyen lagt øde

Flyktningene som ble med bussen, kommer hovedsakelig fra de østlige delene av Ukraina, som har blitt rammet hardt av bombing, forteller Morten Kroslid. Det var han som hentet gruppen ut av Ukraina med buss og fraktet dem videre til Krakow.

Annonse

– Det var én av dem som hadde noen bekjente i Norge, men ellers har de ikke noe forhold til landet. Det er så vidt de vet hva hovedstaden i Norge er, sier han.

Mange av flyktningene har spurt om det er mulig å få seg jobb i Norge.

Ukrainske Diana flyktet fra byen Kharkiv 9. mars og reiste videre til Lviv nær grensen til Polen hvor hun ble plukket opp av Kroslid.

– Kharkiv er helt øde nå. En by på 1,5 millioner mennesker. Det er ingen biler igjen. Bygningene er helt tomme. Ingen mennesker i gatene. Alle forsøker å flykte, sier hun.

Før noen går på bussen, sjekker Jan Helge Vassbø og de andre frivillige at alle har med seg de riktige reisedokumentene. (Foto: Torstein Bøe/NTB.)

Planlegger også konsert

Skambankt har koordinert transporten med den ukrainske ambassaden i Norge, som også har skaffet en tolk til reisen. Bussen skal videre å ha en overnatting i Berlin, før flyktningene ender opp på mottakssenteret i Nærland i Hå kommune.

– Jeg er veldig berørt av det som skjer i Ukraina. Jeg synes det er helt grusomt. Vi har sittet i buss med Natalya, som er fra Ukraina, som er tolken vår. Hun forteller jo litt. Hun venter på melding hver dag fra søskenbarnet sitt med melding om at han lever, sier bassist Friestad.

Bandet har også organisert en støttekonsert for Ukraina i Stavanger 28. april, sammen med flere andre lokale artister.

– Inntektene derfra går til Flyktninghjelpen. Dette er vår valuta. Vi har ikke så mye penger vi kan gi, men vi har dette. Alle bør bidra med det de kan, sa vokalist Terje Winterstø Røthing til NTB da bussen var på vei til Polen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar