Var Europakommisjonens første president «antinazist»?

Hvorvidt Walter Hallstein var «antinazist», er diskutabelt, mener Müller Frøland.
Hvorvidt Walter Hallstein var «antinazist», er diskutabelt, mener Müller Frøland.
Walter Hallstein gjorde ingen synlig motstand mot naziregimet. Tvert imot er det flere holdepunkter for at han aktivt understøttet det, skriver Carl Muller Frøland.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Carl Muller Frøland imøtegår en påstand om Walter Hallstein, Europakommisjonens første president, fra den franske filosofen Bernard-Henri Lévy.

I en syndikert artikkel i Aftenposten 10. februar oppfordrer Bernard-Henri Lévy dagens tyskere til «Å finne tilbake til Konrad Adenauer, Walter Hallstein og Wilhelm Röpke, grunnleggerne av den Europeiske Union som både var antinazister og antistalinister.» Når Lévy reservasjonsløst utroper Hallstein til «antinazist», er den franske filosofen enten feilinformert eller løgnaktig. 

Da nazistene kom til makten i 1933, var Walter Hallstein (1901-1982) allerede jusprofessor, ved universitet i Rostock. Han avanserte raskt de neste årene, ikke minst ved å bli professor ved det mer prestisjetunge universitetet i Frankfurt og leder for instituttet for sammenlignende rettsvitenskap der i 1941. Selv om han ikke meldte seg inn i nazipartiet, ble han medlem av fire tyske organisasjoner (blant annet juristforbundet) som alle var nazistiske i denne perioden. 

Hallstein gjorde ingen synlig motstand mot naziregimet. Tvert imot er det flere holdepunkter for at han aktivt understøttet det. I januar 1939 i Rostock holdt han en tale med tittelen «Stor-Tyskland som rettsenhet», hvor budskapet var helt i tråd med regimets ekspansjonistiske mål. 

Les også: Første prioritet må være å unngå gjensidig tilintetgjørelse

Annonse

Uvisst ideologisk ståsted

Under krigen tjenestegjorde Hallstein som løytnant i Wehrmacht. I 1944 ble han utnevnt til «NS-føringsoffiser» som innebar at han fikk ansvar for opplæringen av soldater i nazistisk ideologi. 

Var Hallstein nazist, altså tilhenger av den nazistiske ideologien? Eller var han bare en ambisiøs person som evnet å tilpasse seg den nye politiske situasjonen i Tyskland? Det har jeg ikke forutsetninger for om å si noe sikkert om. Det som imidlertid står fast, er at Hallstein arbeidet for nazistaten.

Etter krigen gjorde Hallstein en bemerkelsesverdig politisk karriere. I 1950 ble han statssekretær under Adenauer, og fra året etter var han i praksis Vest-Tysklands utenriksminister inntil han i 1958 tiltrådte som Europakommisjonens første president. Med sistnevnte verv, som han innehadde frem til 1967, ble han i realiteten Europas mektigste mann. Hvorfor ble nettopp Hallstein med sin tvilsomme fortid fra Nazi-Tyskland utpekt til kommisjonspresident? Dette spørsmålet burde ikke minst dagens EU-tilhengere tenke gjennom. 

Les også: La Wolfgang Wee være i fred

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar