Omtales som «betydelige» funn

Middelaldergraver funnet under Notre-Dame i Paris

Notre-Dame i brann. (Foto: Reuters.)
Notre-Dame i brann. (Foto: Reuters.)
Arkeologer har funnet flere graver og en blysarkofag som antas å stamme fra 1300-tallet, under utgravinger etter brannen i katedralen Notre-Dame i 2019.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Arkeologer har funnet flere graver og en blysarkofag som antas å stamme fra 1300-tallet, under utgravinger etter brannen i katedralen Notre-Dame i 2019.

Gravstedene, som omtales som et «betydelig, vitenskapelig» funn, ble oppdaget i det forberedende arbeidet før det settes opp stillaser for å gjenreise spiret i katedralen, opplyser Frankrikes kulturdepartement.

Blant funnene er en fullstendig bevart menneskeformet sarkofag av bly. Den kan ha blitt laget til en svært viktig person, trolig på 1300-tallet, århundret etter at kirken ble bygget.

I tillegg til gravstedene er det funnet malte skulpturer som lå rett under dagens gulvnivå. De er identifisert som en del av det opprinnelige lektoriet fra 1200-tallet – en konstruksjon som skiller skipet og koret i kirken.

Andre deler av lektoriet, som ble ødelagt tidlig på 1700-tallet, ble funnet under restaureringsarbeid et drøyt århundre senere og er i dag utstilt i museet Louvre.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar