Konfiskerer ikke boken

Cissi Wallin frikjent for ærekrenkelser

Cissi Wallin utenfor rettssalen i i Stockholms tingsrätt. I dag startet rettssaken mot Wallin, som er siktet for grov ærekrenkelse siden hun hun på sin Instagramkonto pekte ut journalisten Fredrik Virtanen som voldtektsmann. (Foto: Fredrik Persson/NTB.)
Cissi Wallin utenfor rettssalen i i Stockholms tingsrätt. I dag startet rettssaken mot Wallin, som er siktet for grov ærekrenkelse siden hun hun på sin Instagramkonto pekte ut journalisten Fredrik Virtanen som voldtektsmann. (Foto: Fredrik Persson/NTB.)
Den svenske medieprofilen og samfunnsdebattanten Cissi Wallin er frikjent i søksmålet som den svenske staten har anlagt mot henne for grov ærekrenkelse.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den svenske medieprofilen og samfunnsdebattanten Cissi Wallin er frikjent i søksmålet som den svenske staten har anlagt mot henne for grov ærekrenkelse.

Justitiekanslern saksøkte i fjor aktivisten og forfatteren Wallin for misbruk av trykkefriheten gjennom opplysninger i selvbiografien «Alt som var mitt – historien som ikke skulle bli fortalt».

Torsdag kom en såkalt trykkefrihetsjury fram til at Wallin ikke har brutt ytrings- og trykkefriheten. Også kravet fra journalisten Fredrik Virtanen om oppreisning og aktors begjæring om konfiskering av boken, ble avvist i retten.

– Overraskende, ifølge vår oppfatning er det grov ærekrenkelse, sier Virtanens bistandsadvokat Frida Wallin.

– Sjokkert

Wallin har avvist anklagene i søksmålet, men også hun sier at hun er overrasket over juryens frikjennelse.

Annonse

– Jeg er veldig sjokkert, sier hun til nyhetsbyrået TT.

– De tok seg bryet med å reise tiltale med alle kostnadene som det innebærer, og med alle ærekrenkelsesdommene etter metoo i tingretten og lagmannsretten, trodde jeg at dette her bare var en fortsettelse av det, utdyper Wallin.

Påstander om voldtekt

Boka som Wallin utga på eget forlag i 2020, inneholdt detaljerte beskrivelser av det som ifølge henne var en voldtekt. Wallin er tidligere dømt for grov ærekrenkelse i tingretten etter å ha anklaget Virtanen for voldtekt i sosiale medier. Den dommen er anket.

Den påståtte voldtekten skal ha skjedd i 2006, og Wallin politianmeldte Virtanen fem år senere. Virtanen benektet påstandene, og etterforskningen ble henlagt i 2012.

Torsdagens rettsavgjørelse gjaldt boken, og tiltalen ble reist av Justitiekanslern. Organet er underlagt den svenske regjeringen og fungerer som aktor i presse- og ytringsfrihetssaker.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar