– Ble politisk

Svenske aviser kutter ut Nemi etter ulvebudskap

Den norske tegneserien Nemi finnes på mange ulike språk. I Sverige er tegneserien nå blitt kansellert på grunn av en stripe om ulv. (Foto: Skjermdump.)
Den norske tegneserien Nemi finnes på mange ulike språk. I Sverige er tegneserien nå blitt kansellert på grunn av en stripe om ulv. (Foto: Skjermdump.)
Flere svenske aviser har sluttet å trykke Lise Myhres Nemi-tegneserie. Bakgrunnen er en stripe der den norske tegneren tok et klart ståsted mot jakt på ulv.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Flere svenske aviser har sluttet å trykke Lise Myhres Nemi-tegneserie. Bakgrunnen er en stripe der den norske tegneren tok et klart ståsted mot jakt på ulv.

Ifølge SVT gjelder dette flere aviser i konsernet NTM, blant dem Uppsala Nya Tidning, Norrköpings Tidningar og Östgöta Correspondenten.

Fredag besto Nemi-stripen bare av én rute. Den hadde en tegning av en ulv og teksten «Til tross for at våre største rovdyr er rødlistede, forekommer lisensjakt på truede arter. Ulv er rødlistet i kategorien sterkt truet. Likevel tillates lisensjakt».

Lørdag var Nemi byttet ut med en annen serie og følgende tekst: «Vi har valgt å slutte å publisere Nemi fordi det har vært politiske synspunkter i serien. Seriesiden er ikke et forum for meninger fordi den mangler mulighet til imøtegåelse».

– Jeg har aldri opplevd å bli sensurert før. At en svensk redaksjon nå velger å trykke en stripe med to faktapåstander om ulver, for så å angre seg, får de stå for, skriver Lise Myhre til SVT.

Annonse

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar