– Glad jeg ikke er 19 år når dette skjer

Renate Reinsve har troen før Oscar-utdelingen

Skuespiller Renate Reinsve, som ble tildelt prisen for beste skuespiller ble også tildelt for rollen i filmen «Verdens verste menneske» under utdelingen av Filmkritikerprisen i Oslo. Nå er hun håpefull før Oscar-utdelingen. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Skuespiller Renate Reinsve, som ble tildelt prisen for beste skuespiller ble også tildelt for rollen i filmen «Verdens verste menneske» under utdelingen av Filmkritikerprisen i Oslo. Nå er hun håpefull før Oscar-utdelingen. (Foto: Heiko Junge/NTB.)
Skuespiller Renate Reinsve (34) har fått livet snudd på hodet med suksessen til «Verdens verste menneske».
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Skuespiller Renate Reinsve (34) har fått livet snudd på hodet med suksessen til «Verdens Verste Menneske». Nå har hun troen før Oscar-utdelingen natt til mandag.

– Altså jeg har et veldig stort håp, og med tanke på hvor god mottakelsen har vært i USA, så får jeg veldig troen, sier Reinsve.

Søndag går hun opp den røde løperen foran Dolby Theatre i Hollywood, hvor «Verdens verste menneske» kan få Oscar både for beste utenlandske film og beste originalmanus.

I flere måneder har Reinsve og resten av teamet bak filmen dratt verden rundt, fra den ene røde løperen til den andre, på prisutdelinger, spesialvisninger og andre arrangementer.

– Det er ganske absurd. Det er et liv jeg aldri trodde jeg skulle få leve. Det er veldig spennende å få lov til å være på den siden av det, sier hun.

Annonse
Renate Reinsve poserer før den 75. British Academy Film Awards. (Foto: Vianney Le Caer/Invision/AP.)

Luksuriøs verden

Omveltingen er stor for en skuespiller som i hovedsak har drevet med norsk teater.

Det store skiftet kom allerede i fjor sommer, da Reinsve vant prisen for beste kvinnelige skuespiller i Cannes for rollen som Julie i «Verdens verste menneske».

Da NTB pratet med Reinsve i Oslo for tre uker siden, hadde hun akkurat vært i Paris hos samarbeidspartner Lois Vuitton for å prøve kjoler til Bafta- og Oscar-utdelingen.

– Det er en helt annen verden. En veldig luksuriøs verden. Jeg er veldig glad i å leve et veldig enkelt liv her hjemme, men jeg liker kontrasten, sier Reinsve.

Hun satser på at hun klarer å holde bakkekontakten i alt virvaret.

– Ja, vi satser på det. Jeg har heldigvis veldig gode venner, og jeg er glad for at jeg er 34 og ikke 19 når dette skjer. At jeg allerede vet hva livet mitt er og hva jeg setter pris på.

Lurer på neste steg

Med den massive oppmerksomheten har det kommet flere tilbud om nye filmroller. Og nå kjenner skuespilleren litt på presset.

– Det er et mye større press i USA på hvilke valg man tar, og hvilke prosjekter og hvilke signaler man sender ut. Så det vil ha mye å si hvilke prosjekter jeg velger som neste, sier Reinsve.

Hun har allerede sagt nei til noen. Mens andre tilbud virker mer spennende.

– Og jeg har noen ting som jeg ikke kan snakke om, selvfølgelig. Det er et veldig stort valg å ta.

Joachim Trier Og Renate Reinsve under Filmkritikerprisen i Oslo. (Foto: Heiko Junge/NTB.)

– Skikkelig fint samarbeid

Rollen som Julie i «Verdens verste menneske» er den første filmhovedrollen 34-åringen har hatt.

– Det er jo en film i Norge, så vi ante jo ikke at det skulle ta så fullstendig av som det har gjort, og bli så godt tatt imot. Men da vi sto på sett, så hadde jeg en følelse av at manuset og det vi gjorde betydde og berørte veldig mange på sett, sier hun.

Hun håper på mer samarbeid med regissør Joachim Trier, som sammen med med-manusforfatter Eskil Vogt også er nominert i kategorien beste originalmanus.

– Det var et skikkelig, skikkelig fint samarbeid. Det føltes som vi fant noe skikkelig fint hver dag vi jobbet.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar