Peker på fellestrekk i religioner

Årets brobyggerpris tildeles Mehda Zolfaqari

Mehda Zolfaqari i forestillingen om «Abraham i bibelen og koranen», en fortelling om jødisk-kristen og muslimsk fellesarv. (Foto: Mehda.no.)
Mehda Zolfaqari i forestillingen om «Abraham i bibelen og koranen», en fortelling om jødisk-kristen og muslimsk fellesarv. (Foto: Mehda.no.)
På Norske kirkeakademiers årsmøte ble det bestemt at Brobyggerprisen 2022 tildeles kunstner Mehda Zolfaqari.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er På Norske kirkeakademiers årsmøte ble det bestemt at Brobyggerprisen 2022 tildeles kunstner Mehda Zolfaqari.

Mehda Zolfaqari (39) er født i Iran, men har vokst opp i Norge. Hun har film- og journalistutdanning, og i tillegg til persiske studier, fortellerkunst og tolking. Hun er trolig Norges eneste koranforteller, skriver Norske kirkeakademier i en pressemelding.

Zolfaqari har arbeidet med dialog i mange år, både som ansatt i Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn, som frivillig, og som utøvende kunstner. Etter 22. juli var hun en av initiativtakerne til et lokalt dialogprosjekt for unge kristne jøder og muslimer i Oslo.

– Der andre peker på motsetninger, bygger årets prisvinner bro ved å peke på det vi har felles. Hun henter fram fortellinger som i en norsk kontekst er nye, og bygger bro mellom det fremmede og det nære. Hun er opptatt av kvinneperspektivet og skeives rettigheter, antirasisme og klassekamp, skriver Norske kirkeakademier.

Brobyggerprisen har blitt utdelt siden 1983 og gis til en person, organisasjon eller institusjon som «på særlig vis har bygd broer av innsikt og forståelse, og har stimulert til å utvikle kontakt og dialog mellom ulike grupper i samfunnet».

Annonse

Zolfaqari vil motta prisen 2. august under Olavsfest i Trondheim.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar