Ble nektet bryllupsfoto

Assange giftet seg i fengsel

Stella Moris poserer for pressen før bryllupet. Bildet blir det eneste, siden fengselet nekter paret bryllupsbilde. (Foto: AP/Matt Dunham.)
Stella Moris poserer for pressen før bryllupet. Bildet blir det eneste, siden fengselet nekter paret bryllupsbilde. (Foto: AP/Matt Dunham.)
WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange ble onsdag viet til sin forlovede Stella Moris, som han har to barn sammen med.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange ble onsdag viet til sin forlovede Stella Moris, som han har to barn sammen med.

Bryllupsseremonien fant sted i Belmarsh-fengselet sørøst i London, der 50 år gamle Assange har sittet siden april 2019 i påvente av at Storbritannia skal ta endelig stilling til USAs krav om utlevering.

Assange og Moris har vært et par lenge, men kunngjorde forlovelsen først i november.

Bare fire andre personer fikk være til stede under vielsen i høysikkerhetsfengselet, to vitner og to sikkerhetsvakter.

Motstand

– Dette er ikke et fengselsbryllup, det er en erklæring om kjærlighet og motstand til tross for fengselets murer, politisk forfølgelse og vilkårlig fengsling, skriver Moris i avisa The Guardian.

Annonse

Fengselet nekter imidlertid paret å offentliggjøre noe bryllupsbilde, ifølge Moris.

– Fengselet hevder at et bryllupsbilde vil utgjøre en sikkerhetsrisiko fordi det kan ende opp i sosiale medier. Så absurd. Hvilken sikkerhetstrussel kan et bryllupsbilde utgjøre, spør hun.

Nesten to hundre år i fengsel

USA har tiltalt Assange for spionasje etter at WikiLeaks i 2010 publiserte 500.000 lekkede dokumenter om USAs krigføring i Irak og Afghanistan.

Dersom han blir utlevert og funnet skyldig i alle de 18 tiltalepunktene, risikerer han å bli dømt til opptil 175 års fengsel.

En britisk domstol har tidligere besluttet at Assange kan utleveres, og britisk høyesterett nektet ham tidligere i måneden å anke avgjørelsen.

En endelig beslutning om utlevering må godkjennes av innenriksminister Priti Patel. Deretter kan Assange be om en ny juridisk vurdering, der en dommer ser om beslutningen er korrekt utført.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar