Ny millionavtale

Norske fjøsnisser til Hollywood

Illustrasjon til filmen «Theres something in the barn». Opptakene starter i Lillehammerområdet til høsten 2022. (Foto: 74entertainment.no/NTB.)
Illustrasjon til filmen «Theres something in the barn». Opptakene starter i Lillehammerområdet til høsten 2022. (Foto: 74entertainment.no/NTB.)
Norske fjøsnisser vekker begeistring i Hollywood. Nå er en norsk skrekk-komedie fra Innlandet solgt til USA.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Norske fjøsnisser vekker begeistring i Hollywood. Nå er en norsk skrekk-komedie fra Innlandet solgt til USA.

– Jeg har hørt at fjøsnissene kan være ganske uskikkelige. Og at du ikke vil tulle med dem. De er kort fortalt Norges svar på gremlins, sier Aram Tertzakian, en av eierne av det amerikanske filmselskapet XYZ Films.

Torsdag signerte han en avtale verdt flere millioner kroner med det norske filmselskapet 74 Entertainment om å distribuere en ny norsk skrekk-komedie i USA.

Kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen (Ap) tar bilde av undertegningen av avtalen mellom Taram Tertzakian (til venstre) i ZYZ films og produsent Kjetil Omberg i huset norsk Filminstitutt har leid under Oscar uka.
(Foto: Terje Bendiksby/NTB.)

Fra Innlandet til Hollywood

Avtalen ble signert i villaen Norge har leid i Hollywood under Oscar-uka, men filmprosjektet handler om et sted fjernt borte fra Hollywood Hills, nærmere bestemt Innlandet.

– Denne historien handler om en norsk-amerikansk familie, som føler seg veldig norske selv om de aldri har vært i Norge. De arver en gård i Lillehammer-området og drar tilbake til røttene sine. På denne gården bor det et lite vesen i fjøset, en fjøsnisse. Den amerikanske familien og fjøsnissen viser seg å ikke passe så godt sammen, for å være ærlig, forklarer Kjetil Omberg, som tidligere har produsert filmer som «Død Snø».

Annonse

Amerikanske skuespillere

Filmen har fått navnet «There’s Something in the barn» og den skal spilles inn på Ringebu og Tretten i Innlandet i høst. Etter planen skal den ha premiere på kino i USA neste november.

– Manuset er kjempemorsomt. Mytologien rundt fjøsnissene er veldig artig, og det føltes som en perfekt match. Det er en norsk film. Det gir mening å spille den inn i Norge, men med amerikanske skuespillere, og en fortelling som tar folk som kanskje ikke vet så mye om landet, med til Norge og den norske mytologien, sier den amerikanske produsenten.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar