– Må bli rørt av tanken

Politikerne tror Ukraina vil prege 17. maifeiringen

Barnetoget i Oslo på 17.mai. Ukrainske barn på flukt vil gå sammen med norske barn i årets barnetog. At Ukrainas president snakket om 17. maifeiringen, rørte norske toppolitikere. (Foto: Arkiv.)
Barnetoget i Oslo på 17.mai. Ukrainske barn på flukt vil gå sammen med norske barn i årets barnetog. At Ukrainas president snakket om 17. maifeiringen, rørte norske toppolitikere. (Foto: Arkiv.)
Ukrainske barn på flukt vil gå sammen med norske barn i årets barnetog. At Ukrainas president snakket om 17. maifeiringen, rørte norske toppolitikere.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Ukrainske barn på flukt vil gå sammen med norske barn i årets barnetog. At Ukrainas president snakket om 17. maifeiringen, rørte norske toppolitikere.

Volodymyr Zelenskyj sa han beundret den norske nasjonaldagsfeiringen med barnetog da han talte til Stortinget onsdag. Han påpekte at også ukrainske barn vil være en del av feiringen i år.

– Det er klart at du kan ikke være pappa eller bestefar uten å bli rørt av det, sier statsminister Jonas Gahr Støre til NTB.

– Jeg ble sittende og tenke på at mine barnebarn som skal gå i 17. mai-tog, vil sannsynligvis gå med ukrainske barn. Det skal de gjøre med utstrakt hånd, fortsetter han.

– Også russiske barn

Men han minner om at det også vil være russiske barn i barnetogene.

Annonse

– Det er viktig at vi står imot det som vi ser litt tegn til – at russere i Norge blir gjort medansvarlig for det det russiske lederskapet gjør. Det har de ikke medansvar for. 17. mai er dagen da skal vi feire vår frihet og vårt demokrati, da tar vi godt vare på de folkene som er i Norge, understreker han.

Ukrainske flagg i barnetoget

Også tidligere statsminister og Høyre-leder Erna Solberg (H) tror Ukraina-krigen kommer til å sette sitt preg på det som vil bli den første ordentlige 17. maifeiringen etter pandemien.

– For det handler om grunnverdiene som frihet og fred og det å ta imot folk som er kommet. Jeg tror at vi kommer til å se ukrainske flagg, og at det kommer til å være et viktig tema på vår 17. mai-feiring, sier hun til NTB.

Kristelig Folkepartis leder Olaug Bollestad tror også ukrainske flagg vil være en del av barnetogene i år.

– Jeg tenker vi har brukt mange typer flagg før for å vise solidaritet. Jeg tror ungene vil vise uforbeholden velkomst og ikke minst inkludere. For dem er det naturlig å bruke sine flagg, for de er her av en grunn. Den rausheten viser vi på kommunehus og flaggstenger overalt. Jeg tror det vil vises og være naturlig, sier hun.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar