– «Fiendtlig propaganda» og «ulydighet».

Cubansk demonstrant dømt til fem års fengsel

Cubanerne har i økende grad demonstrert mot det kommunistiske regimet som styrer på øystaten. Nå er en 29-åring domfelt for «fiendtlig propaganda». (Foto: AP.)
Cubanerne har i økende grad demonstrert mot det kommunistiske regimet som styrer på øystaten. Nå er en 29-åring domfelt for «fiendtlig propaganda». (Foto: AP.)
En cubansk 29-åring, som i demonstrerte mot fengslingen av en rapper, er dømt til fem års fengsel for «ulydighet» og spredning av «fiendtlig propaganda».
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er En cubansk 29-åring, som i demonstrerte mot fengslingen av en rapper, er dømt til fem års fengsel for «ulydighet» og spredning av «fiendtlig propaganda».

Luis Robles gikk i desember 2020 rundt i sentrum av Havanna med en håndskrevet plakat med teksten «Frihet, ikke mer undertrykkelse / løslat Denis» med henvisning til fengslingen av den cubanske rapperen Denis Solis.

Solis var dømt til åtte måneders fengsel for en musikkvideo der han kritiserte cubanske myndigheter for undertrykkelse.

Robles ble pågrepet samme dag som han demonstrerte og har sittet i varetekt siden. Denne uke fikk han dommen.

– Den anklagede Luis Robles Elizástegui er dømt til fem års fengsel for fiendtlig propaganda og for med overlegg å ha gjort seg skyldig i ulydighet, heter det i dommen.

Annonse

Madrid-baserte Cuban Human Rights Observatory fordømmer dommen og sier i en uttalelse at den er et nytt eksempel på hvordan Cubas kommunistiske regjering «urettmessig straffer en ung cubaner for å ha utøvd sine rettigheter til fritt å demonstrere og ytre seg».

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar