– Viser fram grønlendernes liv og dype traumer

Bjørnsonprisen til Niviaq Korneliussen

I juryens begrunnelse heter det at Korneliussen med romanen Blomsterdalen viser fram grønlendernes liv og dype traumer, og hvordan selvmordet blir mange unges løsning på et liv uten framtid. (Foto: Martin Sylvest/NTB.)
I juryens begrunnelse heter det at Korneliussen med romanen Blomsterdalen viser fram grønlendernes liv og dype traumer, og hvordan selvmordet blir mange unges løsning på et liv uten framtid. (Foto: Martin Sylvest/NTB.)
Den grønlandske forfatteren Niviaq Korneliussen får Bjørnsonprisen 2022 for sitt bidrag til å løfte fram et stort samfunnsproblem gjennom skjønnlitteratur.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den grønlandske forfatteren Niviaq Korneliussen får Bjørnsonprisen 2022 for sitt bidrag til å løfte fram et stort samfunnsproblem gjennom skjønnlitteratur.

I juryens begrunnelse heter det at Korneliussen med romanen Blomsterdalen viser fram grønlendernes liv og dype traumer, og hvordan selvmordet blir mange unges løsning på et liv uten framtid.

«Med empatisk nerve og et rått språk skriver hun fram mennesker bak den tragiske statistikken og hvordan det er å leve i et postkolonialt samfunn i endring – samtidig som hun sier noe universelt om sårbare barn og unge i alle samfunn», skriver juryen.

Vant Nordisk råds litteraturpris

Korneliussen har skrevet Homo Sapienna (2014, på norsk i 2019) og Blomsterdalen (2021), samt dramaet Den grønlandske mann (2018).

Med Blomsterdalen mottok Korneliussen Nordisk råds litteraturpris som første grønlandske forfatter. Med debutromanen ble hun også nominert til samme pris.

Annonse

I en kommentar sier prisvinneren at å bli anerkjent som forfatter og aktivist i et annet land enn sitt eget, gjør at hun kan fortsette å arbeide med det hun elsker aller mest – og på samme tid gjøre sitt beste for å skape forandring i sitt hjemland.

– Litteraturen kjenner ingen grenser, og det er det fineste ved det, sier prisvinneren.

I godt selskap

Blant tidligere vinnere av Bjørnsonprisen finner vi Maja Lunde, Carsten Jensen, Johannes Anyuru, Yasar Kemal, Adonis, Edward Snowden, Kristin Solberg og Hrant Dink.

Bjørnsonprisen tildeles en nordisk forfatter for et litterært arbeid og samfunnsengasjement i Bjørnsons ånd.

Prisen er på 100.000 kroner.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar