– Forhåndssensur

Medietilsynet: Ulovlig spillreklame må stanses

TV-distributørene Telenor, Telia, Altibox, RiksTV og Allente må stanse markedsføringen av pengespill, kunngjorde Medietilsynet tirsdag. De har frist til 15. august med å rette seg etter vedtaket. – Tiltaket er viktig for å begrense problemspillingen i Norge, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet. (Foto: Presse.)
TV-distributørene Telenor, Telia, Altibox, RiksTV og Allente må stanse markedsføringen av pengespill, kunngjorde Medietilsynet tirsdag. De har frist til 15. august med å rette seg etter vedtaket. – Tiltaket er viktig for å begrense problemspillingen i Norge, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet. (Foto: Presse.)
Reklamen for utenlandske pengespill på Discoverys kanaler må stanses, ifølge Medietilsynet. Discovery vurderer å ta saken til retten.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Reklamen for utenlandske pengespill på Discoverys kanaler må stanses, ifølge Medietilsynet. Discovery vurderer å ta saken til retten.

TV-distributørene Telenor, Telia, Altibox, RiksTV og Allente må stanse markedsføringen av pengespill, kunngjorde Medietilsynet tirsdag. De har frist til 15. august med å rette seg etter vedtaket.

– Tiltaket er viktig for å begrense problemspillingen i Norge, sier Mari Velsand, direktør i Medietilsynet.

Hensynet til dem som sliter med spillproblemer, må veie tyngre enn ulempene distributørene blir påført, slår tilsynet fast.

Varslet i fjor

En ny regel i kringkastingsloven som trådte i kraft 1. januar 2021, gir Medietilsynet mulighet til å pålegge norske TV-distributører å hindre eller vanskeliggjøre tilgang til markedsføring for pengespill.

Annonse

Medietilsynet varslet i fjor vår at det kunne komme et pålegg etter at det ble avdekket en rekke lovbrudd. Nå har distributørene altså fått beskjed om at den ulovlige reklamen må fjernes fra skjermen.

– Medietilsynet har gjennomført en omfattende saksbehandling som ligger til grunn for vedtakene som nå er gjort, sier Velsand.

Dialog

Telenor og Altibox opplyser til Kampanje at de vil gå i dialog med Discovery om pålegget.

– Vårt standpunkt er at innholdet som distribueres på våre plattformer, skal være i overensstemmelse med lover og regler, og vi vil ta med oss dette i vår dialog med Discovery, sier informasjonssjef Amalie Knudsen i Telenor.

Discovery mener imidlertid at det norske lovverket strider med senderlandsprinsippet i EØS-avtalen. De forsøkte å få saken behandlet av Oslo tingrett, men ble avvist fordi det ikke forelå noe vedtak ennå. Nå vil de se på muligheten for en rettslig prøving.

– Forhåndssensur

– Uansett hva intensjonen bak forslaget er, kommer vi ikke unna at det er uforenlig med redaksjonell frihet og forbudet mot forhåndssensur, sier operativ leder Espen Skoland i Discovery Norge til Kampanje.

– Medietilsynet vil pålegge distributørene å sensurere innhold eller skru av signalet. Det betyr at redaktørene ikke lenger kan avgjøre hva som skal sendes selv, men tvinges til å overlate dette til myndighetene og distributøren. Vi er tilhengere av frie medier, og saken er derfor prinsipiell for oss, sier han.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar