Tilbakevises av satellittbilder

Russland anklager Ukraina for «å arrangere» bilder av drepte sivile

Bombekrater i byer rundt Kiyv. Nå anklager Russland ukrainerne for å iscenesette beviser på krigsforbrytelser. (Foto: AP/Petros Giannakouris.)
Bombekrater i byer rundt Kiyv. Nå anklager Russland ukrainerne for å iscenesette beviser på krigsforbrytelser. (Foto: AP/Petros Giannakouris.)
Russland anklager Ukraina for å ha arrangert bilder og videoer av drepte sivile flere steder, men har ikke lagt fram beviser for dette. NB! Sterke bilder.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Russland anklager Ukraina for å ha arrangert bilder og videoer av drepte sivile flere steder, men har ikke lagt fram beviser for dette.

Det russiske forsvarsdepartementet anklaget tirsdag den ukrainske sikkerhetstjenesten for å ha produsert en falsk video av drepte sivile i Mosjtsjun, rundt 20 kilometer nordvest for Kyiv, for deretter å gi den til vestlige medier.

– Tilsvarende hendelser blir nå organisert av den ukrainske sikkerhetstjenesten i Sumy, Konotop og andre byer, heter det videre, men uten at departementet legger fram beviser for påstanden.

Bakbundne hender på en livløs kropp funnet i Butsja, Ukraina. (Foto: AP/Vadim Ghirda.)

Bakbundet

I helgen ble det funnet flere titalls drepte sivile i Butsja nær Kyiv, som inntil nylig ble kontrollert av russiske styrker. Flere av de døde hadde hendene bundet bak ryggen.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj anklager de russiske soldatene for folkemord, og FNs høykommissær for menneskerettigheter Michelle Bachelet mener det kan være snakk om krigsforbrytelser.

Annonse

– Rapporter fra dette og andre områder reiser alvorlige og urovekkende spørsmål om mulige krigsforbrytelser, grove brudd på internasjonal humanitær lov og alvorlige brudd på internasjonale menneskerettigheter, slo hun fast mandag.

Satellittbilder fra det private amerikanske selskapet Maxar Technologies, tilbakeviser langt på veg de russiske anklagene. (Foto: Skjermdump.)

Satellittbilder

Russland avviser anklagene og hevder at også bildene av sivile lik i Butsja ble arrangert av Ukraina. Russlands FN-ambassadør Vassilij Nebenzia har nektet for at det lå lik i gatene da de russiske soldatene forlot byen 30. mars.

Satellittbilder fra det private amerikanske selskapet Maxar Technologies, tatt i midten av mars, viser imidlertid at flere av likene lå der alt da, skriver The New York Times.

 

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar