– Skal konkurrere mot strømmegiganter

Storbritannia planlegger privatisering av TV-kanal

Channel 4 sine lokaler I London. Storbritannias kulturminister planlegger nå å privatisere kanalen. (Foto: Presse.)
Channel 4 sine lokaler I London. Storbritannias kulturminister planlegger nå å privatisere kanalen. (Foto: Presse.)
Den britiske regjeringen varslet mandag at de vil selge seg ut av TV-kanalen Channel 4. Både kanalen selv og opposisjonen reagerer på planene.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Den britiske regjeringen varslet mandag at de vil selge seg ut av TV-kanalen Channel 4. Både kanalen selv og opposisjonen reagerer på planene.

Kanalen ble startet siden 1982 og er offentlig eid, men får mesteparten av finansieringen sin gjennom reklame. Channel 4 skal ifølge dagens formelle oppdrag bidra til å støtte opp om uavhengige produksjoner og vise varierte programmer.

Kulturminister Nadine Dorries mener imidlertid at statens eierskap i kanalen bidrar til å «holde Channel 4 tilbake fra å kunne konkurrere mot strømmegiganter som Netflix og Amazon» og at privatisering vil åpne for at kanalen kan fungere som en public service-kringkaster i mange år framover.

– Vi er skuffet over at dagens kunngjøring har kommet uten en formell anerkjennelse av de mange bekymringene som er blitt reist, heter det i en uttalelse fra Channel 4.

Labour-politikeren Lucy Powell, som er kulturpolitisk talsperson i partiet, mener avgjørelsen ikke gir mening.

Annonse

– Jeg frykter at kanalen ikke vil kunne konkurrere mot amerikanske strømmegiganter, men heller vil bli kjøpt opp av en av dem, sa hun til BBC tirsdag.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar