Kunstforsendelser til Russland verdt 400 millioner stoppet i Finland

(Foto: Presse.)
(Foto: Presse.)
Verdier til nesten en halv milliard kroner var på vei til Russland da forsendelsen ble stanset av finske tollere. De mistenker at sendingen er i strid med EU-sanksjoner.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Finske tollere har stoppet stor kunstforsendelse til Russland.

De tre sendingene «omfatter verker det er umulig å sette en pris på, de er uvurderlige», sa tolldirektør Hannu Sinkkonen da han onsdag holdt pressekonferanse om helgens beslag. Han sier kunsten hadde en forsikringsverdi på over 42 millioner euro, som tilsvarer drøyt 400 millioner kroner.

Det skal dreie seg om malerier og skulpturer som var sendt i retur etter å ha vært på utlån fra russiske gallerier, inkludert Eremitasjen i St. Petersburg, til museer i Italia og Japan.

Tjenestemenn sier ti personer er mistenkt for økonomiregelbrudd etter at EU i mars innførte sanksjoner som forbyr salg, leveranser, overføring og eksport av luksusartikler, inkludert kunst, til Russland.

Kunsten settes på lager inntil situasjonen er avklart eller sanksjonene oppheves, sier tjenestemennene. De sier det finske utenriksdepartementet har diskutert beslaget med Russlands ambassadør.

Annonse

I kjølvannet av sanksjonene har Finland også nektet 21 luksusyachter å forlate finsk farvann mens eierforholdene sjekkes for å se om de er eid av noen på EUs sanksjonslister. Ett fartøy er tatt i arrest, opplyser finske myndigheter

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar