Beskytter kulturminner

Vil sikre investeringer

Soldatene holder vakt i den steinete skråningen hvor terrakotta-statuene ligger. Forrige gang Taliban hadde makten i landet, pådro de seg verdens vrede ved å sprenge to enorme Buddha-statuer i en annen del av landet. Begrunnelsen var at de var hedenske symboler som måtte fjernes. (Foto: AP/Ahmad Halabisaz.)
Soldatene holder vakt i den steinete skråningen hvor terrakotta-statuene ligger. Forrige gang Taliban hadde makten i landet, pådro de seg verdens vrede ved å sprenge to enorme Buddha-statuer i en annen del av landet. Begrunnelsen var at de var hedenske symboler som måtte fjernes. (Foto: AP/Ahmad Halabisaz.)
For 20 år siden sprengte Taliban Buddha-statuer. Nå vil den styrende bevegelsen i Afghanistan beskytte tilsvarende statuer for å sikre kinesiske investeringer.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er For 20 år siden sprengte Taliban Buddha-statuer. Nå vil den styrende bevegelsen i Afghanistan beskytte tilsvarende statuer for å sikre kinesiske investeringer.

De eldgamle statuene befinner seg i grotter i Mes Aynak, sørøst for hovedstaden Kabul. Hundrevis av meter under bakken ligger det som trolig er verdens største forekomst av kobber.

Taliban setter nå sin lit til at kinesiske aktører kan gjøre funnet til inntekter som kan redde landet, hvis økonomi er hardt presset av internasjonale sanksjoner.

Mes Aynak-dalen I Afghanistan huser med stor sannsynlighet flere uoppdagede kulturminner med kinesisk avstammelse. (Foto: AP/Dusan Vranic.)

«Hedenske symboler» ble sprengt

Soldatene holder vakt i den steinete skråningen hvor terrakotta-statuene ligger. Forrige gang Taliban hadde makten i landet, pådro de seg verdens vrede ved å sprenge to enorme Buddha-statuer i en annen del av landet. Begrunnelsen var at de var hedenske symboler som måtte fjernes.

Nå er Talibans mål å ta vare på relikviene. Det er avgjørende for å få tilgang til kinesiske milliardinvesteringer, forteller Hakumullah Mubariz.

Annonse

Han er den fundamentalistiske bevegelsens sikkerhetssjef på stedet. Nå speider han ut over restene av et kloster bygget av buddhistmunker i det første århundre i vår tidsregning.

– Å beskytte dem er meget viktig for oss og for kineserne, sier Mubariz.

Han ledet tidligere en Taliban-enhet som kjempet mot de USA-støttede, afghanske styrkene. Da disse styrkene kapitulerte i fjor, stormet Mubariz og soldatene hans inn for å ta kontroll over området.

– Vi visste at det ville bli viktig for landet, sier han.

Konstant hindret av krig og vold

Talibans helomvending viser betydningen av Afghanistans uutnyttede naturressurser. Skiftende styresmakter har betraktet landets mineralrikdom – anslått til en verdi over 8,5 billioner kroner – som nøkkelen til framtidig velstand.

Men med konstant krig og vold har ingen av dem vært i stand til å utnytte ressursene. I et vakuum etter USAs uttrekning i fjor ser flere land på mulighetene for å investere, blant dem Iran, Russland og Tyrkia.

Kina er imidlertid landet som har kommet inn med størst tyngde. I Mes Aynak-området kan det bli den første stormakten som går inn i et slikt prosjekt i det Taliban-styrte Afghanistan.

I 2008 inngikk regjeringen til Hamid Karzai en 30-årig avtale om et kinesisk prosjektsamarbeid som skulle utvinne høykvalitetskobber i Mes Aynak. Undersøkelser viser at området inneholder opptil 12 millioner tonn av mineralet.

Dette prosjektet ble imidlertid hindret av logistiske og kontraktsmessige problemer og kom aldri videre fra de første undersøkelsene. I 2014 stanset det helt opp da volden i området gjorde at den kinesiske staben trakk seg ut.

Inviterte kinesere igjen

Bare noen måneder etter at Taliban erobret Kabul, oppfordret Shahbuddin Dilawar, bevegelsens fungerende minister for gruvedrift og petroleum, staben sin til å gjenoppta samarbeidet med statlige, kinesiske selskaper.

Ziad Rashidi, regjeringens sjef for utenriksrelasjoner, tok kontakt med et kinesisk samarbeid bestående av China Metallurgical Group Corporation (MCC) og Jiangxi Copper Ltd. Dilawar tilbød dem å komme tilbake på samme vilkår som ved avtalen i 2008.

Teknikere fra MCC er innen kort tid ventet til Kabul for å se hvilken hindringer som gjenstår, og da står flytting av statuene sentralt. Men selskapet vil også ha redusert skatt og en halvering av avgiften det skal betale til staten per tonn kobber som selges.

– Kinesiske selskaper ser på den nåværende situasjonen som ideell. Det mangler internasjonale konkurrenter, og de har sterk støtte fra regjeringen, sier Ziad Rashidi.

Ifølge Kinas ambassadør i Afghanistan pågår det samtaler, men ikke noe mer.

Milliardinntekter

For Afghanistan kan en kobberkontrakt generere opptil 2,5 milliarder kroner i årlige inntekter, i tillegg til 7 milliarder i avgifter over hele kontraktens løp, ifølge tjenestemenn og ledere i selskapet.

Området er til dels plyndret for historiske gjenstander, men i 2004 gjorde arkeologer en delvis utgraving hvor de blant annet fant fire klostre, gamle kobberverksteder og et citadell. Det ble da klart at området var en stor buddhistbosetning og en korsvei for handelsreisende fra vest og pilegrimer fra langveisfra, også fra Kina.

Kulturdepartementet i Afghanistan har fått oppdraget med å lage en plan for flytting av gjenstander, trolig til nasjonalmuseet i Kabul. Noe er allerede flyttet.

Beboere i området har tidligere blitt lovet at prosjektet vil innebære 3-4.000 jobber, samt ringvirkninger som vil gi 35.000 arbeidsplasser.

Rollebytte

Ironisk nok var det Taliban som i over et tiår hindret arbeid i Mes Aynak. En funksjonær i MCC husker at veien til gruveområdet var minelagt for å hindre regjeringens styrker og Nato-soldater.

Et helt regiment med regjeringsstyrker voktet kinesiske ingeniører som var på stedet, og nåværende sikkerhetssjef Mubariz husket tilbake på hvordan de fulgte med fra avstand.

– Var det ikke dere som angrep oss? sa MCC-funksjonæren spøkefullt da Talibans sikkerhetssjef fortalte hvordan de nå hadde sikret området.

Det lo også de bevæpnede Taliban-folkene av.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar