Subjekt mener

Falitterklæring fra politiet

Lederen i Stopp islamiseringen i Norge (Sian), Lars Thorsen, med stand og demonstrasjon på Mortensrud. Politiet i front, til forsvar for ytringsfriheten. Den gjelder oss alle. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Lederen i Stopp islamiseringen i Norge (Sian), Lars Thorsen, med stand og demonstrasjon på Mortensrud. Politiet i front, til forsvar for ytringsfriheten. Den gjelder oss alle. (Foto: Terje Pedersen/NTB.)
Politiet nekter Sian å avholde demonstrasjon på Stovner. Slik gir de i praksis etter for en voldelig mobb, skriver Subjekt i dagens leder.
Sjanger Dette er en lederartikkel. Den gir uttrykk for lederredaksjonens syn på saken og står for avisens regning.
Saken er Politiet nekter Sian å holde en markering på Stovner førstkommende fredag.

I dag ble det kjent at politiet nekter den kontroversielle gruppen Stopp islamiseringen i Norge (Sian) å avholde en markering med planlagt brenning av Koranen førstkommende fredag. Sian hadde søkt om å holde appellen utenfor Stovner moské, som ligger ved siden av Stovner politistasjon.

Avslaget er en fallitterklæring og et farlig skritt i retning av å la en voldelig mobb avgjøre hva som er lov å ytre i Norge. Det er dessuten et svært uheldig signal politiet sender med sitt avslag, særlig i lys av de siste dagenes voldelige opptøyer i Sverige. I presserende tider som nå, er det ekstra viktig at politiet viser sitt forsvar for ytringsfriheten.

Les også: Det er fullt mulig å være tydelig og prinsipiell om koranbrennings lovlighet, uten å like metoden

Gir de voldelige rett

Vi vil ikke savne verken Paludans eller Sians tilstedeværelse i de offentlige rom, og mener ikke at de bidrar positivt til ordskiftet. Tvert imot. Men det blir i det enkleste laget å nekte provokatørene offentlige markeringer.

Annonse

Politiet begrunner avslaget med frykt for alvorlige forstyrrelser av offentlig ro og orden. I tillegg sier de at området ikke er egnet for en slik markering fordi det blant annet er utryknings- og evakueringsvei fra politistasjonen i nærheten. Denne delen av begrunnelsen kan fremstå legitim, men det er ikke Sians støttespillere som vil skape kaos og eventuelt være til hinder for utrykning – det er de voldelige. Vi må aldri komme dit hvor lovlige ytringer og ulovlige handlinger skal dele ansvar for eskalering til vold.

Ettersom volden ennå ikke er begått, betyr det at politiet regnet med at koranbrenningen som var satt til førstkommende fredag vil vekke voldelige opptøyer. Det har de grunn til å tro etter erfaringer fra Norge og de siste hendelsene i Sverige, men konsekvensen av denne antagelsen er at koranbrennerne må vike for de voldelige. Det kan kanskje virke som en dårlig sak å forsvare, men i praksis gir man de voldelige rett ved å gjøre det motsatte.

Politiets jobb å forsvare ytringsfriheten

At politiet ikke ser seg i stand til å håndtere motdemonstrantene, er bekymringsverdig.

Politiet burde nemlig være i stand til å slå ned på motdemonstranter som ikke retter seg etter politiets pålegg og forhindrer normal drift av politistasjonen. For eksempel kunne de også sperret av veien inn til politistasjonen.

Når noen tyr til vold eller hindrer politiets arbeid, er det vedkommende som har det fulle og hele ansvaret, og må møte konsekvensene.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar