Setter foten ned

Politiet nekter Sian å brenne Koranen utenfor Stovner politistasjon

Her fra Sians demonstrasjon på Furuset senter SIAN demonstrerer på Furuset senter i Oslo i 2020. (Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix.)
Her fra Sians demonstrasjon på Furuset senter SIAN demonstrerer på Furuset senter i Oslo i 2020. (Foto: Fredrik Hagen/NTB scanpix.)
Politiet nekter Sian å brenne Koranen utenfor Stovner politistasjon i Oslo fredag. Et skritt på vei vekk fra demokrati, mener organisasjonen.
Sjanger Dette er en nyhet. Artikkelen skal fortelle om noe som har hendt, og på en tilstrebet saklig og nøytral måte.
Saken er Politiet nekter Sian å brenne Koranen utenfor Stovner politistasjon.

Stopp islamiseringen av Norge (Sian) hadde søkt om å holde en demonstrasjon utenfor Stovner politistasjon fredag klokken 13. Der hadde de planer om å brenne Koranen.

Nå har politiet satt foten ned. Sian-markeringen tillates ikke på det tid og sted som ble søkt om, opplyser Oslo-politiet til NTB.

– Begrunnelsen for at politiet ikke tillater markeringen gjennomført på stedet og tidsrommet som er beskrevet i meldingen, er frykt for alvorlige forstyrrelser av offentlig ro og orden, skriver pressesjef Unni Grøndahl i Oslo-politiet i en epost til NTB.

Hun legger til at området ikke er egnet for en slik markering fordi det blant annet er utryknings- og evakueringsvei fra politistasjonen.

Annonse

Fallitterklæring

Politi-nekten er et skritt på vei vekk fra demokrati, mener Sian-leder Lars Thorsen. Han er imidlertid ikke overrasket.
– Tidligere ville det vært utenkelig at en polititjenestemann sier at han ikke er i stand til å gjøre jobben sin. Nå er de ikke flaue for å si det. Dette er en fallitterklæring, sier Thorsen til NTB.

Han påpeker at Sian ikke pleier å brenne Koranen, men når det har hendt tidligere, har det vært forhåndsvarslet, og politiet har stilt opp bevæpnet med store styrker.

Planen er fremdeles å brenne Koranen på fredag, understreker han.

– Men detaljene er ennå ikke spikret. Men hadde jeg hatt dem, så hadde jeg nok ikke sagt det til verken deg eller politiet, sier han.

Svenske opptøyer

Den siste uka har det vært uro og opptøyer i Sverige i kjølvannet av at den omstridte danske politikeren Rasmus Paludan blant annet tente på koraner. Flere titalls politifolk og sivile ble skadd, politibiler og bygg ble stukket i brann.
Irak har kalt en svensk diplomat inn på teppet som følge av koronabrenningen, mens det tirsdag ble holdt en demonstrasjon utenfor den svenske ambassaden i Irans hovedstad Teheran.

Paludan har tidligere blitt dømt til fengsel for ærekrenkelser og rasistiske uttalelser mot muslimer og ble for to år siden nektet innreise til Sverige.

Ber politiet revurdere

Ved å nekte Sian-demonstrasjonen på Stovner skapes det et bilde av at politiet ikke kan garantere for sikkerheten for det som ville vært en fullt lovlig markering, påpeker leder av Stortingets justiskomité, Per-Willy Amundsen (Frp). Han mener dette er beklagelig og at politiets begrunnelse er tynn.
– Man kan mene hva man vil om det å brenne bøker, de færreste av oss synes det er en fruktbar måte å vise sin politiske mening på. Men det er uansett fundamentalt beskyttet av Grunnloven, sier han til NTB.

Han understreker at dette er en prinsippsak og oppfordrer politiet til å revurdere beslutningen.

– Særlig i lys av bildene fra Sverige. Det skapes nå et inntrykk av at politiet skygger banen, sier Amundsen.

Han understreker at det ikke handler om å forsvare Sian, men alles rett til ytringsfrihet.

– Det fremstår som politiet velger en litt lett utvei, sier Amundsen.

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar