Et åpent brev fra russere i Norge med liberale verdier

Demonstrasjon til støtte for Ukraina i Norge. 100 russere signerer dette brevet, som tar et oppgjør med Russlands aggresjon.
Demonstrasjon til støtte for Ukraina i Norge. 100 russere signerer dette brevet, som tar et oppgjør med Russlands aggresjon.
Protester mot såkalt «russofobi» vil virke mot sin hensikt, skriver 100 russere i Norge.
Sjanger Dette er et debattinnlegg. Meninger og analyser er av skribentens egne.
Saken er Enkelte russere mener de opplever fordommer i Vesten. Dette har ikke underskriverne av dette innlegget opplevd. De tar avstand fra krigføringen i Ukraina.

Kjære Norge og nordmenn! Dette brevet er skrevet på vegne av russere i Norge med liberale og demokratiske verdier. På vegne av de av oss som støtter Ukraina.

La det være sagt med en gang: Vi er imot denne krigen!

Vi fordømmer hver bidige avgjørelse som er blitt tatt av Russlands president, Vladimir Putin, og hans medsammensvorne i forbindelse med blodbadet i Ukraina.

Denne krigen er en grov overtredelse mot alle humanistiske og moralske verdier og normer, en grov forbrytelse mot hele menneskeheten.

Annonse

Hver enkelt av oss møter hverdagen med en uutholdelig smerte, på bakgrunn av det som utspiller seg mellom vårt land og våre naboer, og vi gjør alt som er i vår makt for å stoppe galskapen.

Til tross for at vi alle har familie og venner i Russland, støtter vi den norske stat fullt og helt i innføringen av de aktuelle sanksjonene.

Les også: Krigen i Ukraina forener Vesten om våre liberale verdier

To forskjellige grupper russere

Det foregår i dag en informasjonskrig, og i kjølevannet av dette har noen krefter iblant russisktalende i Europa og ellers i verden benyttet anledningen til å aksjonere mot den såkalte «russofobien».

Det finnes allerede flere eksempler på dette blant annet i Tyskland og Belgia.

Også i Norge er det tegn til at noe lignende er i ferd med å skje. De siste ukene har flere russiske facebookgrupper her i landet oppfordrer russere til å samles i Oslo sentrum med russiske flagg og effekter for å vise sin motstand mot det nevnte «russerhatet», og det foreligger konkrete forslag om å gjennomføre en slik protestaksjon i siste del av april. Ifølge de overnevnte har russere systematisk blitt utsatt for mobbing og fryst ut av samfunnet.

Vi som signerer dette brevet, har ikke opplevd noe lignende, og synes uansett at en slik protestaksjon i så måte er en feil løsning på problemet, da den vil være taktløs, kontraproduktiv og virke mot sin hensikt.

Det kan i verste fall føre til en direkte konfrontasjon mellom russere og andre etniske grupper i Norge, med alvorlige konsekvenser.

Det vil være svært ødeleggende for alle oss som er dypt integrert inn det norske samfunnet.

Derfor vil vi på forhånd ta avstand fra disse aksjonene.

Til slutt vil vi takke for forståelsen dere utviser for at det finnes to forskjellige grupper russere der ute. Det er feil å tro at de aller fleste støtter denne aggresjonen mot Ukraina!

 

Innlegget er signert av over 100 russere bosatt i Norge.

Les også: Om akademikerne får det som de vil, blir verden farligere

Liker du det du leser?

Da kommer du til å elske Subjekt Pluss!
Det er ingen bindingstid.

Bli abonnent!
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de er uredde og dedikerte i dekningen av kunst og kultur. Leser jeg Subjekt, vet jeg hva som skjer.


Trine Skei Grande
Tidl. kulturminister (V)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de problematiserer det som andre ikke har tenkt på. I tillegg har de grundige anmeldelser og gode anmeldere, og det mener jeg uavhengig av at de likte min serie, altså!


Henriette Steenstrup
Regissør
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar opp ting jeg ikke visste at jeg var interessert i. Dessuten er det et nydelig sted å holde seg oppdatert på hva som foregår i kulturnorge.


Jonis Josef
Komiker
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de tar samtiden på pulsen, våger å utfordre kulturlivets indre maktkonstellasjoner og dermed til gagns viser at heller ikke kultur er noen søndagsskole.


Agnes Moxnes
Presseveteran
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi jeg ble rasende hver gang de sakene jeg ville lese var bak betalingsmur. Som abonnent ble jeg kvitt det raseriet, men ble til gjengjeld rammet av et nytt raseri. Over norsk kulturliv.


Harald Eia
Sosiolog
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har vist en sjokkerende evne til å være først på ballen med nyheter i mange av de viktigste og mest brennbare kulturpolitiske debattene i vår tid.


Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant (R)
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi avisen tar opp mange interessante temaer, og som leser får jeg bedre innblikk i hva som skjer på kunst- og kulturfeltet.


Sarah Gaulin
Generalsekretær i LIM
– Jeg abonnerer på Subjekt fordi de har utviklet seg til å bli en kulturaktør å regne med. Avisen holder deg oppdatert på kulturfeltet, og er en verdifull kanal for publisering.


Janne Wilberg
Oslos byantikvar